Съединение в халюциногенните гъби е помогнало на хора, злоупотребяващи с алкохол, да ограничат консумацията му или да се откажат напълно в най-стриктния тест на псилоцибин срещу алкохолизъм, предаде Асошиейтед прес, цитиран от OffNews.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи дали ефектът е траен и дали действа в по-мащабно проучване. Много от тези, които са приемали плацебо вместо псилоцибин, също са успели да ограничат пиенето. Вероятната причина е, че всички участници в изследването са били силно мотивирани и са получили разговорна терапия.

Псилоцибинът, съдържан в няколко вида гъби, може да причини ярки халюцинации, продължаващи часове наред. Коренното население го е използвало в целебни ритуали, а изследователи проучват дали може да облекчи депресия или да помогне на дългогодишни пушачи да откажат цигарите. Веществото е незаконно в САЩ, въпреки че Орегон и няколко града са го декриминализирали.

Новото изследване, публикувано изданието „Психиатрия“ на Американската медицинска асоциация, е „първото съвременно, стриктно, контролирано проучване“ дали то може да помогне и на хора, борещи се с алкохола, казва Фред Барет, невролог от университета „Джон Хопкинс“, който не е участвал в проучването.

В изследването 93 пациента са приемали капсула, съдържаща псилоцибин или плацебо, лежали са на диван със затворени очи и са слушали записана музика през слушалки. Изследваните лица са преминавали през два такива сеанса с интервал от един месец и 12 сеанса разговорна терапия, съобщава БТА.

По време на осемте месеца след първия сеанс пациентите, приемащи псилоцибин, са се справяли по-добре от другата група, злоупотребявайки с алкохол средно на около 1 от 10 дни спрямо около 1 от 4 дни при участниците на плацебо. Почти половината от приелите псилоцибин са спрели да пият напълно в сравнение с 24 процента от контролната група.

Само три конвенционални лекарства – дисулфирам, налтрексон и акампросат, са одобрени за лечение на разстройство, свързано с употребата на алкохол. Нови лекарства не са одобрявани от близо 20 години.

Въпреки че не е известно как точно действа на мозъка, изследователите смятат, че псилоцибинът увеличава връзките му и поне временно променя начина, по който той се организира, отбелязва ръководителят на изследването д-р Майкъл Богеншуц от Медицинския център „Лангон“ към Нюйоркския университет.

Малко се знае за това колко трайни могат да бъдат тези нови връзки. На теория, в комбинация с разговорна терапия, хората може да са способни да се откажат от лошите си навици и по-лесно да възприемат нови нагласи.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара