Измир, един от най-красивите градове на Турция в района на Егейско море, е определен сред „Най-добрите градове“ за 2024 г. от известната поредица пътеводители – „Lonely Planet“.

Предоставяйки безценна информация за дестинации по света от 1973 г. насам, „Lonely Planet“ обяви своята класация „Най-доброто в пътуванията 2024“. Това е  деветнадесетото издание на най-препоръчваните туристически дестинации в ръководството. Списъкът, съставен от екип експерти в пътуванията, е разделен на пет категории: държава, регион, град, устойчивост и стойност(цена).

Като един от „Най-добрите градове“ в ръководството, Измир печели признания за своите древни градове, зашеметяващи плажове, великолепни пейзажи, чар и отличителна му кухня.

Измир поставя вкуса, културата и крайморкия живот в светлината на прожекторите

Според Lonely Planet крайбрежното местоположение на Измир е силно предимство. Градът също така предлага чудесна комбинация от историческа и съвременна култура, вкусна и здравословна егейска кухня и високо качество на живот. Според изданието, историческият базар на Измир, културните и артистични места, маршрутите с лозя, красивите плажове и древните руини са убедителни причини да посетите региона.

Lonely Planet също подчертава годишния Международен Фестивал в Измир, който се провежда между юни и юли, включващ различни концерти и танцови представления на забележителни места като Агората на Смирна. Ръководството също така препоръчва да опитате местни вина в Урла, един от маршрутите за лозя в Измир.

Има какво повече да видите в Измир

Въпреки че е третият по големина град в Турция, Измир има спокойна атмосфера, която допринася за високото качество на живот. Въпреки че градът се посещава от милиони туристи всяка година поради древния град Ефес, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, според Lonely Planet, Измир „все още не е напълно открит“.

Този град е построен за живеене и разполага с близо два километра красива брегова ивица, простираща се до оживения базар Кемералтъ.

Изключителното местоположение и лесният достъп до живописните крайморски градчета и плажове допринасят за магнетизма на Измир. Западното крайбрежие на Измир е осеяно с няколко причудливи села и известни крайбрежни селища, от Фоча до Урла и от Карабурун до полуостров Чешме.

В Урла, известен със своите лозя и турски вина, посетителите могат да опитат вкусни ястия в ресторанти от фермата до масата. В същото време Алачатъ, сърцето на полуостров Чешме, представя  билките на Егея и морските дарове. Освен това Измир се доказа кулинарно с включването си в Гайда на Мишлен тази година.

Съкровищата на Анатолия

За древните съкровища на Измир можете да се обърнете към Бергама и Селчук. Древния град Бергама е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и  е дом на втората по големина антична библиотека. Там можете да се впуснете в  историческо пътешествие, датиращо от праисторическата епоха. В Селчук можете да разгледате руините на храма на Артемида, смятан за едно от седемте чудеса на древния свят, древния град Ефес, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, и великолепните селища, които са дали живот на древната епоха, в т.ч. базиликата Свети Йоан и Къщата на Дева Мария.

Можете да добавите и Шириндже, известен със своите плодови вина, към вашия маршрут. Построен върху зелен хълм с гледка към планините на Селчук, Шириндже наскоро бе включен в списъка на Световната туристическа организация на ООН „Най-добрите туристически селища в света за 2023 г.“.

Красивият Измир е популярна дестинация за изкуства, култура и история. Освен с галерии и музеи, показващи традиционно и съвременно изкуство, градът привлича вниманието с разнообразни събития. Най-новата атракция на града е Фабриката за култура и изкуства в Измир, която отвори врати в реставрираната фабрика Алсанджак Текел от края на деветнадесети век. Фабриката за култура и изкуства в Измир също е домакин на Фестивала на културния път на Ефес, най-важното събитие в града, което се проведе тази година от 28 октомври до 5 ноември.

Измир е и първият град в Турция, избран за Средиземноморския маршрут ЕвроВело 8 – заеднос това и със сертифицираните си  хотели, е много подходящ за велосипедисти.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара