Пълна доминация на България на Европейското първенство по жудоществена гимнастика в Баку (Азербайджан). Ансамбълът на България за жени спечели титлата в многобоя. Това е първо абсолютно злато за български ансамбъл от далечната 1990 година в Гьотеборг (Швеция).

Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова събраха сбор от 68.050 точки, след като изпълниха без грешка и двете си композиции. Българките получиха оценки от 35.600 за композицията си с пет обръча и 32.450 за три ленти и две топки. Така те добавиха съм световната си титла в многобоя от София 2022 и тази от континенталния шампионат. Втори остана отборът на Израел, трети – на Азербайджан.

Снимки: Анна Недкова, Българска федерация по жудожествена гимнастика

Боряна Калейн пък донесе първа европейска титла за България в многобоя от 29 години насам, след като спечели златния медал. Българката изигра силно композиции си и събра 131.000 точки. Другата националка Стилияна Николова също се представи отлично и взе бронзовото отличие със 129.500 точки. Последната европейска шампионка за България в многобоя е Мария Петрова от Солун (Гърция) през 1994 година. Сребърното отличие в Баку спечели световната шампионка от София 2022 София Рафаели (Италия) със 129.550 точки.

Състезанието беше изключително оспорвано и се реши в последната ротация и след изпълненията на Рафаели с топка и на Калейн с бухалки. Българката излезе последна на килима и с изключително силна игра заслужено спечели европейското злато.

Тимът в състав Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и ансамбъл жени защити отборната си титла с 324.500 точки. На второ място е Украйна с 311.800, а на трето Израел с 310.200 точки.

„Искам да посветя този медал на себе си, защото минах през много трудни неща. Да, имаше много хора, които ме подкрепиха, за което съм им страшно благодарна, но в крайна сметка аз самата успех да намеря сили да продължа. Посвещавам го на себе си и на личния си треньор Марияна Памукова – най- много дължи този медал на нея, защото сме вече 17 години заедно от моя първи ден в залата и тя е човекът, който ме е видял както да печеля, така и да губя, така и да съм страшно разочарована от себе си. Въпреки това продължава да е до мен“, каза Калейн.

В отделните уреди Боряна Кайлен взе бронз на обръч и сребро на бухалки.

Стилияна Николова – сребро на топка и бронз на лента, а Ева Брезалиева спечели сребро на лента.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара