С балетната класика „Спящата красавица“ Софийска опера и балет чества 40 години творческа дейност на примабалерината Маша Илиева. Запомняща е изключителната ѝ артистичност, съчетана с изрядна техника, темперамент и ярко сценично присъствие.

Снимка: „Жизел“ – Жизел

В репертоара на примабалерината влизат всички големи роли от балетния афиш на театъра в този период: Жизел – „Жизел“, Китри – “Дон Кихот”, Одета – Одилия – „Лебедово езеро“, Силфида – „Силфида“, Жулиета – „Ромео и Жулиета“, Аврора, Фея Люляк – „Спящата красавица“, мадам  Ортанс -“Зорба гъркът” и много други.

Снимка: „Жизел“ – Мирта

В периода 2001-2003 г. Маша Илиева е художествен ръководител на Националния балет – София. Тогава българската балетна публика за първи път се среща с творчеството на Баланчин и се поставя оригиналната постановка на “Силфида“.

Снимка: „Силфида“ – Силфида

От 2009 г. е репетитор в Софийска опера и балет, а през 2014 г, вече като балетен режисьор, Маша Илиева възстановява балетната класика „Спящата красавица“ на сцената на националния ни оперен и балетен театър, запазвайки автентичността на балета. Премиерата се състои на 14 ноември 2014 г. и се радва на голям успех.

Снимка: Премиера на „Спящата красавица“ – 2014 г.

Зрителите на Софийска опера и балет отново ще могат да се насладят на приказната балетна класика „Спящата красавица“, постановка и режисура на Маша Илиева, на 11 и 12 февруари 2022 г. от 19:00 ч. Двата спектакъла са честване на известната българска балерина, заслужено признание за дългогодишната ѝ работа като примабалерина, хореограф, репетитор, педагог и балетен режисьор.

Снимка: „Дон Кихот“ – Китри; партнира Трифон Митев – в ролята на Базил

Facebook Twitter Google+

0 Коментара