На 26 април от 18 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово се открива ретроспективната изложба „Светът според Тодор Цонев“, представяща скулптура, живопис, графика и рисунка.

Тодор Цонев е един от авторите, станали жертва на Държавна сигурност. Жертви стават и неговите карикатури с главни действащи лица Тодор Живков и обкръжението му. Светът се променя, но в историята остават хората, които се противопоставят на властта и иронизират несправедливостите.

В предстоящата изложба авторът е представен с над 400 неизвестни или слабо известни на публиката досега творби. Серията сатирични пластики, акварели и рисунки пресъздават духа и образа на социалистическото ни минало по начин, никога невиждан тогава и сега.

Изложбата е съпроводена с каталог, представящ за пръв път цялостното творчество на Тодор Цонев. Каталогът съдържа биографична студия за художника (автор Иво Милев), позоваваща се на архивни материали и непубликувани и неизвестни досега документи.

В нея без цензура са представени размислите на художника, свързани с изкуството, политиката и някои от най-известните личности по онова време.

В началото на 70-те години създателят на Дома на хумора и сатирата – Стефан Фъртунов, открива в лицето на Тодор Цонев освен силна творческа личност, и един генератор на много от новите идеи, залегнали в концепцията за създаването на тази институция.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара