Изложба на големия български карикатурист Генчо Симеонов – „Генчо Симеонов-88 години. Карикатура” може да бъде видяна между 14 и 20 ноември на полуетаж-изток в НДК . Откриването е в сряда от 18:00 часа.  Експозицията е част от Есенния салон на карикатурата „Карикатурно фоайе”, София 2018, който се организира за четвърта поредна година.

Това е четвъртата изложба на Генчо Симеонов, в която той излага основно живописни платна.

Творецът е художник-постановчик на куклени и театрални пиеси в Кукления театър в София и в Театъра на армията. Започва да се занимава с живопис като хоби, което прераства в сериозно творчество.

Генчо Симеонов е роден  1931 г. в с. Челопечене. Завършва първия випуск на Художествената гимназия в София. Записва специалността „Илюстрация и художествено оформление на книгата“ в Художествената академия при проф. Илия Бешков. Заниманията му със сатиричната и хумористична рисунка започват през 1952 година, когато публикува  първата си карикатура във в. „Вечерни новини“. Сътрудничи на вестниците „Народна младеж“, „Земеделско знаме“,“Кооперативно село“, „Отечествен фронт“,“Демокрация“, АНТИ, в“Стършел“, където започва работа през 1968 година.

Темите на неговите карикатури поставят както злободневни въпроси на нашето ежедневие, така и общочовешки проблеми – най-вече с карикатурите „Без думи“. Участва във всички изложби на българската карикатура, а също в много фестивали и биеналета на карикатурата, откъдето има и награди. Някои от тях са – сребърната плакета за карикатура от 1971 година в Скопие, две втори награди от Истанбул. През 2006 г. получава  наградата на Съюза на българските художници за цялостно творчество. Носител е на много награди.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара