Доpu дa не сте любители на природата, не може да не сте го забелязали – най-обикновен трън, растящ по запустели места, с червеникав, мек на пипане цвят. Официалното му название е бял трън или Silybum тапапит. От съвършено достъпна информация може да установите още, че от десетилетия той е напуснал родните си места по Средиземноморието и Азия и все по-усърдно се отглежда навсякъде, където е възможно.

Откъде идва този интерес към растението, което мнозина от нас предпазливо заобикалят? Тайната е в семената му. Извлеци от тях отдавна се използват от народната медицина за лечение на черен дроб и жлъчка. През 60-те години на миналия век от белия трън е било изолирано веществото силимарин. То е и в основата на нарастващия научен интерес към причудливото растение. Силимаринът се оказва незаменим в профилактиката и лечението на някои заболявания на черния дроб.

Черният дроб е „химическата лаборатория“

на човешкия организъм, в която се извършва обезвреждането на попадналите в организма токсични вещества. Той е най-големият и може би най-издръжлив орган. И той, черният дроб, наистина работи всеотдайно за стопанина си. Поне докато от капацитета му останат 20-ина процента. А тогава възстановяването му вече е трудно.

Алкохолът, наркотиците и затлъстяването безспорно са фаворити сред най-често срещаните фактори за увреждането му. Особено ако първите два са в комбинация с лошо качество, висока доза и честа употреба. Не всеки, който злоупотребява с алкохол, уврежда черния си дроб – страдат около 30%. Но: сред враговете на „фабриката за здраве“ са и приемът на определени медикаменти, работа или живот при токсични условия, някои заболявания – диабет, сърдечносъдови и инфекциозни болести, усложнения при бременност.

Изброените фактори нарушават структурата и функцията на чернодробните клетки – при някои по- бързо, при други по-бавно. И ако организмът не се справи сам или не

бъде подпомогнат с лечение,

на тяхно място се развива съединителна тъкан. Тя не може да поеме функцията на „основна химическа лаборатория“ и организмът затъва в токсични продукти.

Там, където тялото е безсилно, белият трън върши чудеса. Съдържащото се в семената му съединение силимарин е едно от малкото известни на човечеството, което може да предпазва чернодробните клетки от увреждащи ги токсични фактори, както и да възстановява до определен етап естествената им структура. То

  • укрепва клетъчната стена на чернодробните клетки,
  • стимулира синтеза на белтъчини,
  • повишава възможностите на черния дроб за дезинтоксикация,
  • засилва образуването на жлъчен секрет и извеждането му.

Кога и защо природата е решила да вложи ценното за човека съединение именно в този възгрозен трън, не е известно. Научните изследвания възлагат на силимарина още по-големи надежди – очаква се чудодейното вещество, скрито в неугледния бодил, да се окаже ефикасно средство за предотвратяване на някои злокачествени заболявания като рак на простатата и за профилактика на сърдечносъдови заболявания.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара