Модните тенденции винаги са се развивали доста турбулентно. Ако преди години си бяхте позволили да излезете на улицата така, както сега го правите съвсем безпроблемно и в крак със съвременните модни тенденции, то тогава със сигурност щяхте да отнесете най-малкото осъдителни погледи и неприятни коментари по ваш адрес.

Въпреки че все още се смятат за не особено прилични в някои среди или култури, голяма част от странните и твърде крайни модни стилове сега са не само приети за напълно нормални, но дори и придобиват все по-голяма популярност и разпространение в ежедневието.

1. Спортно облекло

Назад във времето за всеки спорт имаше специално облекло, което се носеше само когато именно се спортуваше. Спортните дрехи може все още да носят името на спорта, за който реално са създадени, като: панталони за йога, бейзболна шапка, баскетболни шорти или обувки за бягане, но за никой вече не е тайна, че тези дрехи вече се носят и от хора, които буквално ненавиждат да спортуват.

Суичърите и размъкнатите дрехи като ежедневно облекло станаха изключително популярни по време на пандемията, но и след нея много хора продължиха да ги носят с удоволствие в ежедневието. Носенето на анцуг на публично място вече не е символ на разпусната и занемарена визия.

И все пак носенето на ежедневно, спортно облекло по време на работа или при изпълнение на служебни задачи е доста по-рядко срещано в Европа, отколкото в САЩ, където удобният стил в ежедневието определено е предпочитан.

2. Облекло, вдъхновено от изминалите десетилетия

Завръщането на модата от деветдесетте години е събитие, което предизвиква интересни и противоположни реакции – от див ужас сред по-младото поколение до откровена радост сред родените през миналия век. Особено по отношение на тази част от облеклото, за която преди по-малко от десет години се смяташе, че е напълно излязла от мода.

Неписан закон е, че през приблизително 20 години, модата се завръща. Това е период от време, през който дадена модна тенденция може отново да бъде припомнена, но не и да бъде запомнена твърде трайно и ярко и следователно да се счита за напълно отминала.

Известен е дори феноменът на носталгията по модата от времената преди човек да се роди. това до голяма степен обяснява налагането на ретро модата особено сред младите хора, които съчетавайки елементи от различни епохи, на практика създават съвършено нова мода.

3. Унисекс облекло

Стереотипите, свързани с пола, не са на почит в модата, а полово неутралната или унисекс мода е само още една логична стъпка към равенството.

Политиката на някои модни брандове, като например Uniqlo, е да предлагат специална категория за унисекс дрехи и аксесоари. По-вероятно е обаче да откриете почти еднакви артикули както с мъжката, така и в женската колекция. Унисекс дрехите се отличават с изключително удобство, именно затова полово неутралните стилове набират все по-голяма приложимост в ежедневието.


4. Устойчива мода

Последните няколко години се заговори много активно и с тревога за влиянието на модната индустрия върху климата и околната среда и нейния висок „въглероден отпечатък“. Скандалът с фабриката „Рана Плаза“ провокира както у модните компании, така и у самите потребители необходимостта да се прибегне до прилагането на един по-етичен и екологичен подход при изработването или закупуването на дрехи.

С други думи, не сте „зелен маниак“, ако ви е грижа за обстоятелствата, при които са произведени дрехите ви. Същевременно различните видове бизнес все повече се ангажират с устойчивото развитие като цяло, като ограничават значително работата във физически магазини и офиси и залагат на осъществяването на дейността онлайн (това се наблюдава във всички сектори – от лицензирани онлайн казина до виртуални стаи). Друга важна тенденция е все по-активното използване на иновативни рециклирани или естествени материали.

Модната индустрия не прави изключение от тази тенденции и устойчивата мода се налага все по-широко.


5. Дрехи втора употреба

Пазаруването от магазини за дрехи втора употреба беше популярно в миналото като решение в случай ,че нямахме достатъчно средства за купуване на нови. Времената обаче се промениха и към днешна дата купуването на дрехи втора употреба няма нищо общо с финансовото ви състояние. Напротив, намирането на дизайнерски артикул на доста по-ниска от първоначалната му цена, се счита не само за успешна модна сделка, но и за едно доста приятно изживяване.

И в никакъв случай не става дума само за пари. Винтидж дрехите и аксесоарите имат известна добавена стойност при едно такова пазаруване, особено когато ви карат да носталгия по чантата на майка ви от 90-те години или оригиналния модел на любимата ви марка дънки.

Известни и набиращи популярност приложения и уебсайтове като Depop, Vestiaire Collective или Vinted позволяват на хората да купуват и продават употребявани дрехи, като едновременно с това се забавляват.

В заключение

Едно е сигурно – това, което сега е модерно, след няколко години ще бъде неактуално и остаряло. Бързо променящи се тенденции превръщат възприемането и носенето на дрехите като начин за себеизразяване, а не просто като облекло според случая.

Богатството и разнообразието на съвременната мода позволява на всеки да изрази своята индивидуалност и настроение, предлагайки широка гама от различни стилове. Някои от тях все още изглежда се харесват на повече хора, отколкото други, намирайки своето място в така наречения мейнстрийм.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара