Киселините са неприятно състояние, което се характеризира с горчивина в устата и в областта на гърдите, гадене, повишено слюноотделяне, неприятни усещания при преглъщане на храна, лош дъх.

По правило киселините се появяват след консумация на редица продукта – мазна и пикантна храна, сладки газирани напитки, цитрусови плодове, различни сосове, подправки и т.н.

Ето 4 храни, които според могат да ви спасят от киселини.

Джинджифил

Той има естествени противовъзпалителни свойства, поради което често се използва като средство за лечение на стомашно разстройство, гадене и други дискомфортни състояния. Джинджифилът може да се добавя към чай или други напитки.

Основното в случая е да не се прекалява. Ако джинджифилът предизвиква неприятни усещания в устата или в областта на гръдната кост, тогава е по-добре да се откажете от него и да опитате друг продукт за борба с киселините.

Овес

Например изяжте една порция овесени ядки, сварени с вода или мляко, без никакви добавки. Овесът е богат източник на фибри: те абсорбират стомашната киселина, което намалява вероятността от киселинен рефлукс. Пълнозърнестият хляб и кафявият ориз, наред с други, имат подобни свойства.

Млечни продукти

Според общоприетото схващане млечните продукти, особено млякото, облекчават симптомите на киселини. Това е вярно, но трябва да се има предвид, че киселото мляко, кефирът и млякото са различни. В случай, че се отървете от киселините, трябва да се съсредоточите върху продукти с най-ниско съдържание на мазнини. Например подходящо е пълномаслено обезмаслено мляко или мляко с 2% масленост. Обезмасленото кисело мляко има същите успокояващи свойства и подобрява храносмилането.

Лимонов сок

Това може да бъде подложено на съмнение: не е ли лимоновият сок киселинен и няма ли да влоши горчивото гърло? Напротив, малко количество лимонов сок, смесен с топла вода и мед, има успокояващ ефект и неутрализира стомашните киселини.

Източник: Рамблер

Facebook Twitter Google+

0 Коментара