ПРОДУКТИ:

3 пакета бисквити Роден край с масло – по 150г всеки

250 г краве масло

3/4 чаена чаша захар

4 опаковки от по 125 г крема сирене ( може да се сложат и 3 опаковки – бялата част от чийзкейка ще стане малко по-ниска)

400 г заквасена сметана

2 пакетчета желатин

300 мл. сладко от боровинки ( може да се използва и сладко от къпини, ягоди, малини,каквото друго желаете – важното е да не е конфитюр )

ПРИГОТВЯНЕ:

Бисквитите се стриват, докато станат на прах.Този ефект се постига засекунди в кухненски робот, но ако нямате такъв -може да начукате бисквитите в хаванче или да ги мачкате с ръка, докато станат на трохи. Добре е маслото да се извади от хладилника няколко часа преди да започнете да правите чийзкейка. Маслото и бисквитените трохи се смесват т до получаване на хомогенна смес. Маслено-бисквитената смес се изсипва в тава и се натиска и оформя с длан, докато стане на много плътен, гладък и равен блат. Тавата с блата се оставя в хладилника, докато се подготви крема.

В купа се изсипват пакетчетата крема сирене и захарта. Разбъркват се с миксер илис лъжица, докато станат на гладък крем. Към него се добавя заквасената сметана. Ако сте ползвали миксер, за да разбиете крема сиренето и захарта, време е да го приберете – не е добра идея да се разбива сместа след прибавянето на заквасената сметана – кремът ще се разводни твърде много, а има шанс и да се пресече сметаната. Разбъркайте добре всички съставки на крема с лъжица. Разтворете един желатин в кафена чашка, пълна до половината със студена вода. Кафената чаша с водата и желатина поставете в по-голям съд пълен с гореща вода. Разбърквайте желатина около една-две минути, докато се разтвори добре, и го добавете към крема. Разбъркайте старателно крема с прибавения желатин и го разстелете върху подготвения вече блат от бискиви и масло.

Върнете сладкиша отново в хладилника, докато приготвите и плодовата му заливка. За нея използвайте 300 г сладко по ваш избор. Ако може сладкото да е домашно, вкусът на десерта ще е несравним. Изсипете сладкото в купа. Разтворете още един желатин по гореописания метод и го добавете към сладкото. Ако сладкото ви е твърде гъсто, прибавете и малко хладка вода към него. Разстелете сместавърху подготвената вече основа за десерта и го оставете в хладилника да се стяга. Няма да е лошо да приготвите десерта един ден преди да го сервирате, но на практика двата желатина достатъчно го стягат, така че няма да имате проблем със сервирането и в рамките на същия ден.

0 Коментара