ПРОДУКТИ:

450 гсирене „Рикота“ ( или обикновено крема сирене по бабина рецепта)

500 г сметана (незаквасена)

250 г масло

150 г обикновени и 150 г шоколадови бисквити

100 г пудра захар

200 г вишни – измити и почистени от костилките

150-200 г черен шоколад за топинга

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ: около 30 минути

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

За „блата“:

Бисквитите се натрошават на много малки парченца и се смесват с разтопеното 250 гмасло – до хомогенна смес. Получената смес се разстиля във форма за торти с отделящи се страни. С лъжица леко се пресира, за да се получи равна и плътна повърхност. Оставя се в хладилника да стегне леко, докато се приготвят останалите продукти.

За „крема“:

В дълбока купа се смесват 450 г „Рикота“ или крема сирене с 400 г незаквасена/сладкарска сметана, заедно със 100 г пудра захар. Разбива се с миксер до получаването на хомогенна смес. На вкус трябва да е леко сладко, защото бисквитите и шоколада отгоре добавят достатъчно сладост. След получаването на хомогенна смес, се изважда формата от хладилника и половината количество от купата се изсипва върху плата. Нареждат се измитите и почистени от костилки вишни (Като заместител през зимата се получава и със сладко, ако нямате замразени. Ако са замразени – оставят се да се размразят и да пуснат вода, и чак тогава се поставят). Отгоре се изсипва останалата част от „крема“. Оставя се извън хладилника, заради топинга.

За „топинга“:

На бавен огън в малка тенджерка се поставят леко натрошения черен шоколад и останалата сметана. Ако се използва готварски шоколад – след разтапяне се добавя пудра захар на вкус. Бърка се до хомогенна смес, след което се оставя леко да изстине, но не до втвърдяване. Топингът се излива върху крема и вишните, леко се разстила, за да е равен, но без да се натиска. Чийзкейкът се оставя да пренощува в хладилника. При желание се декорира с шоколадови стърготини и няколко вишни -след изваждане от хладилника и отделяне на стените на формата.

И voila! – готов е за консумация.

0 Коментара