Темата за спорта и храненето при деца с наднормено тегло е много важна и наболяла.

Първата стъпка, която трябва да предприемете е да подкрепите детето и да се опитате да му обясните, че това, което се случва с него не е правилно и не е здравословно. Повечето деца (включително и аз) не обръщат внимание на това, че са затлъстели. Това не трябва да ви демотивира. Всяко дете преживява този проблем по различен начин. Ако то успее да ви разбере и иска да се промени, ще имате резултат.

Ако все пак детето не се вслуша в думите ви, то искам да подчертая, че няма да стане с насилване и каране. Просто обичайте децата си такива, каквито са. Те сами ще пожелаят промяната рано или късно. Тогава просто трябва да им дадете правилните насоки и много подкрепа.

Съвети при храненето

Не подлагайте децата си на строги хранителни режими и експерименти. Детето трябва да харесва, това което прави и не трябва да се насилва. В противен случай резултатите ще са твърде краткотрайни

Имайте предвид, че детската психика не е узряла, затова не можем да очакваме желяза воля от едно дете. Човек трябва да узрее, за да се бори за резултатите си.

Сега ще ви дам някои насоки за това, как трябва да се храни едно дете с наднормено тегло.

Храни, които да избягвате

Газирани безалкохолни напитки, сладки продукти, тестени храни, бонбони и всякакъв вид захарни изделия. Всяко дете обича тези неща. Не го ограничавайте изцяло!

Давайте му веднъж седмично да се поглезва. Изкарайте го на разходка и комбинирайте хубавото прекарано време с вас със „забранените“ храни. Никога не му казвайте, че това е забранено и не може. Седнете и му обяснете като на голям човек.

Избягвайте пържените храни, хидрогенираните и трансмазнини. Избягвайте всички комерсиални преработени месни продукти: кренвирши, салами, наденици и други.

Храни, които да насърчавате

Давайте на децата си повече пресни зеленчуци и плодове. Те са важна част от тяхното развитие. Плодовете трябва да се консумират в цялостния им вид, а не под формата на фрешове! За съжаление фрешовете се представят за много здравословна напитка, но в действителност са течна захар.

Използвайте зехтин (екстра върджин) за салати и дресинг, а за готвене — кокосово масло (краве маслото също е позволено, стига да е качествено). Алтернативен вариант за салатите е просто да нарежете малко авокадо или да поръсите с маслини. Повече за това, които са полезните мазнини научете тук.

Наблягайте на качественото пилешко и телешко месо и рибата. По възможност набавяйте си ги от източници, на които имате доверие. Важно е месото да не е наблъскано с хормони и антибиотици.

Относно сложните въглехидрати, ако искате да направите ориз, то нека бъде кафяв, а не бял. Сервирайте малко кавяф ориз в комбинация със салата и малко протеин, за да спрете рязкото покачване на кръвната захар.

Позволените напитки са вода и чай. Веднъж седмично детето може да пие домашно приготвен плодов сок, но нека бъде разреден с вода.

Закуска

Закуската е важна част от цялостното хранене. Направете закуската привлекателна за детето. Не му давайте просто сандвич. Накарайте го да обикне и да хареса здравословните храни. Направете му палачинка от 1 яйце + 1 белтък + малко едри овесени ядки. Намажете я с малко мед и сложете щипка любов. Изглежда вкусно и привлекателно.

Съвети при избора на спорт

Това какви тренировки и спорт са подходящи за едно дете, зависи от възрастта. Ако детето е под 14 години, е хубаво да спортува единствено със собствено тегло. Запишете го на спорт, който обича — футбол, тенис, баскетбол, плуване, гиманастика — изборът е необятен. Направете спорта забавен и интересен. Може да се наложи и вие да се включите. Какво по-хубаво от това да прекарвате повече време с детето си!

Наслаждавайте се на времето с вашите деца и ги подкрепяйте. Любовта и търпението изграждат! Няма невъзможни неща, ако вие и детето ви желаете промяната, тя рано или късно ще дойде!

От сайта на Страхил Иванов

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара