Всяка година през август един метеорен поток, наречен Персеиди, се появява от посоката на съзвездието Персей. Тази година той ще достигне своя връх в периода от 16 до 23 август, съобщава nauka.offnews.bg

Ако мислено продължим пътеките на метеори обратно, всички те се събират приблизително в една и съща точка на небето: недалеч от звездата Гама от съзвездието Персей.

Тази точка на метеорния дъжд се нарича радиант. Но за да видите Персеидите, не са ви необходими звездни карти – просто трябва да погледнете към хоризонта.

Подобно на повечето метеорни потоци, Персеидите са образувани от остатъците от кометна „опашка“. Приближавайки се до Слънцето, кометите се нагряват, разпръсквайки малки частици лед и прах в междупланетното пространство, които под влияние на слънчевия вятър се движат от центъра на Слънчевата система. Отломките им се врязват в горната атмосфера на Земята с около 210 000 км в час, изгарят, присветвайки като звезди.

Кометата 109P/Swift-Tuttle (Суифт-Тътъл) се приближава до Земята само веднъж на 133 години, но Земята минава през опашката си всяка година. Тя има силно ексцентрична – продълговата орбита, която извежда тази комета извън орбитата на Плутон, когато е най-отдалечена от Слънцето и вътре в орбитата на Земята, когато е най-близо до Слънцето.

Последният път, когато Суифт-Тътъл достига перихелий – най-близката точка до Слънцето – е през декември 1992 г. и следващия път ще го направи през юли 2126 година.

През 2020 г. Персеидите ще преминат от 23 юли до 20 август, а пикът на потока ще бъде на 12-13 август. Според прогнозите на Международна метеорна организация, при ясно небе се очаква поток до 110 метеора на час, а Луната, която е близо до новолуние, няма да пречи на наблюдението на метеорите в нощта на максимума.

Най-благоприятните според експертите условия за видимост на метеорния дъжд през 2020 г. ще бъдат три до четири дни след нощта на пика им, в периода от 16 до 23 август.

Международна метеорна организация отбелязва, че за да видите добре Персеидите, трябва да се отдалечите от зоните на светлинно замърсяване – тоест от градове и пътища, както и от големи промишлени обекти. Ако живеете в София, отидете на Витоша или в околностите й. Пристигайки там, където звездната светлина не се губи в светлините на големия град, трябва да оставите очите си да свикнат с тъмнината, да седнете удобно и да погледнете нагоре.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара