Наричат го порто или портвайн, а името му идва от втория по големина град в Португалия – Опорто или Порто.

Славата на сладкото, подсилено вино, произвеждано в долината на река Дуро в северната част на страната, се дължи както на чудесните му качества, така и на исторически превратности, легенди и най-вече на страстта на англичаните към него.

glasses-386819_960_720

Британската любов се случва като резултат от традиционната вражда със съседна Франция. В края на XVII век, по време на търговската война между двете държави, е наложено ембарго за внос на вина от Бордо на Острова.  Португалците пък, съюзник на англичаните от векове,  се възползват от ситуацията – британските търговци на вино получават преференциални условия за износ.  За да достигнат до Англия обаче португалските вина трябва да пътуват дълго по море, а това не им се отразява добре. Затова търговците започват да добавят бренди в бъчвите с цел да съхранят виното по време на пътуването през океана.

По-късно, през 1730 г., винопроизводителите в долината на река Дуро започват да въвеждат практиката да спират с бренди ферментацията, докато виното все още е сладко и силно. Така се офирмя стилът портвайн, който познаваме днес.

Минава известно време преди портото да стане любимо на англичаните, но пък появилата се любов се оказава дълговечна – продължава и до днес. След това славата на подсиленото вино  тръгва из Европа и света.

port-659092_960_720

В Англия около портото възникват даже различни суеверия. Например смятало се, че то има лечебни свойства и пази най-вече от подагра. Две бутилки на вечеря се приемали за нормално количество. Шишетата с порто винаги се подавали по посока на часовниковата стрелка, а трапезата не бивало да се напуска, докато има и капчица вино на нея.

Дори когато френските вина се връщат на Острова, британците продължават да обичат портвайна. Гарантираният пазар пък се отразява благотворно на производителите по долината на река Дуро. Благодарение на англичаните са създадени и наложени стандартите за производството на порто, както и йерархията на отделните типове и качества на сладките вина.

Всъщност, въобще няма да е пресилено да се каже, че

портвайнът е „британско“ вино –

създадено от тях самите за собствения им вкус и пазар.

Подобно на шампанското, терминът „порто“ се отнася само до напитките, които са произведени в Португалия. По-голямата част от портвайна днес също се  получава от гроздето, отгледано в лозята на долината Дуро в североизточната част на страната. Реколтата се превозва до град  Порто, където се намират най-големите производители на порто.

В Австралия, Южна Африка, САЩ и Канада се произвеждат добри  подсилени вина, подобни на портото, но нито едно от тях няма право да носи името.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара