Той е неуморим. Вечният танцьор. Танцува по 9 часа на ден. Танцува вече 35 години, а има енергия като на 20-годишен.

Pambos [1600x1200] Школата му Pambos Dancing Center празнува през февруари 19 години от създаването си, а самият той има рожден ден на 13-то число същия месец. Вероятно се зарежда от музиката, от хилядите усмихнати и вдъхновени млади хора, които преминават през школата му през годините. Или от постоянните пътувания по салса конгреси и фестивали, от срещите с вълнуващи личности на изкуството. От необяснимата магия, наречена салса.

Памбос Агапиу не пуши, признава, че спазва много лесен хранителен режим – просто не яде след 18.00 часа и избягва тестените храни. Винаги загрява преди тренировка или сценична изява, затова е и в отлична форма. Казва, че е не само преподавател, а всеки ден учи по нещо ново за салсата. Защото идеите никога не свършват и тенденциите се променят.

Салсата преди и сега 

Pambos Agapiu (2)

Как се е променила за 19 години салсата у нас? Тя все още не е ретро, онази истерия по латинотанците отпреди я има и сега. Само че през първите години хората изобщо не знаеха какво е салса, а сега идват и искат да танцуват, защото са разбрали какво е и какви са ползите от нея. А сега мъжете в школата  са повече от жените. И докато преди идваха 90% жени, сега все повече мъже избират да спортуват танци, защото във фитнеса им е скучно и защото салсата е страхотен начин да се забавляват и да се запознават с нови приятели. Категорично не идват само заради жените. Идват и за да се социализират, освен това, танцувайки стават по-уверени и успешни.

Салсата и любовта 

Pambos Dancing Centre 01

Салсата по своята същност е изключително флиртуващ танц. Жената танцува в ръцете на мъжа. Има особена магия и химия в салса танците по двойки. Не е нужно да чакате Свети Валентин, за да отидете с половинката си на салса.  Танцът може да създаде лекота в общуването между партньорите, да внесе свежест във връзката, да я разнообрази, дори и да я съживи. Ролите в салсата връщат в едно друго време, където мъжът е водещ, а жената обикновено следва. Някои могат да сметнат това за остаряло, но аз го намирам за освежаващо. И искам да кажа, че следването в танца също не е така лесно, то не е пасивно, а изисква еднакво голямо количество умения като воденето. Салсата положително ще подобри общуването между партньорите, ще засили искрата и ще ги направи щастливи. Защото, както е известно, движението увеличава отделянето на ендорфините в тялото, съответно – и нивото на щастие. А и когато това се случва на хубава музика, удоволствието е многократно. Салса е енергичен танц и овладяването му ще научи двамата танцуващи какво да правят с телата си и как да имат контрол над тях. Съответно танците ще допринесат за двамата партньори да се чувстват по-освободени в движенията си не само на дансинга, но и…в спалнята.

Салса подобрява здравето на децата  

Ако се чудите кой е най-добрият начин да укротите и насочите безграничната енергия на хлапето си, то салса е чудесен вариант. Уроците по танци са страхотна алтернатива за спорт и забавление за децата от всички възрасти.

В школата вече няколко години Мария води групи по салса за деца от 6 до 13 години. Танцуването е силна физическа активност и родителите, чиито деца посещават редовно уроци по салса, трябва да очакват значително подобрение в цялостното физическо здраве. Танците укрепват имунитета на децата и ги правят по-устойчиви на вируси и настинки. Редовната танцова практика може да увеличи гъвкавостта на вашето дете, физическата сила и издръжливост. Повтарящите се движения в салса подобряват мускулния тонус, коригират лошата стойка, увеличават баланса и координацията. С танца децата се учат на ритъм. Укрепва се сърдечносъдовата система. Танцуването е аеробна форма на упражнение и потенциално може да помогне на деца с наднормено тегло да отслабнат, както и да подобрят хранителните си навици. Освен това възпитава и на дисциплина.

Pambos (6)

Салса социализира децата 

Освен че са физическа активност, танците са и силно социална дейност. Уроците по салса със сигурност ще помогнат на децата да усъвършенстват социалните и комуникативните умения, ще ги научат как да работят в екип. Салса ще им помогне да намерят нови приятели. Ако детето ви е срамежливо, танците ще го насърчат да  общува с други деца на неговата възраст и ще му помогнат да намали безпокойството при срещи с нови хора или смяна на мястото. Също помагат и да се пребори страхът, свързан с изява пред публика. И преди всичко салса е невероятно забавление, децата изобщо не усещат кога минава времето на урока и след това искат да останат още, за да играят.

Pambos Dancing Centre (1)

Facebook Twitter Google+

0 Коментара