Като част от най-великата приключенска сага, разказвана някога – историята на човешката цивилизация, National Geographic представя „Произход: Пътешествието на човечеството“ – поредица от осем части, която проследява иновациите, променили света.

NG_Origins

 

„Произход“ е и приключение във времето за всички сетива, което се впуска надълбоко в историята, за да открие онези ключови моменти, задвижили еволюционния ни напредък. Докато в момента сме в бързо развиващата се технологична ера, базирана на смартфони, сателити и „следващото голямо откритие“, „Произход“ се връща назад, за да зададе най-големия от всички въпроси:

Как се озовахме тук? Как човешкият род еволюира от маймуната, люлееща се от клон на клон и се превърна в астронавт, ходещ на Луната?

С премиера на 2 април 2017 г. (неделя) от 20:55 ч. по National Geographic, „Произход“ е съвременен и непознат подход към традиционната историческа документалистика.

NG_Jason Silva_Origins

Световноизвестният футурист и „диджей на идеи“ Джейсън Силва, когото познаваме от поредицата „Brain Games” по National Geographic, ни води през портала на времето към експлозивни събития като откриването на огъня, което фундаментално и безвъзвратно променя модерния ни начин на живот.

„Произход“ комбинира заснети по сценарий истории, документални откъси, анализи на експерти и спиращи дъха аудио-визуални елементи, създадени от Джон Босуел, известен като Melodysheep, който прави своя телевизионен дебют с оригиналната музика към поредицата. По своя неподражаем начин Силва ще ни отведе до крайъгълните камъни в историята на човечеството, докато водещи световни умове – експерти от сфери като технологии, военни действия, комуникации, медицина, транспорт, екология, палеоантропология, еволюционна биология и други – ни зареждат с мозъчен багаж и вълнуващи коментари.

„Всичко, което правим днес, има дълбоки корени в миналото“, казва Силва. „Произход“ анализира онези моменти, които показват как сме се съпротивлявали срещу съдбата си да бъдем просто част от животинското царство и сме намерили начин да се издигнем, да се преоткрием и да изградим ново бъдеще в модерния свят.“

„Музиката в тази нова поредица ни докосва на несъзнателно, инстинктивно ниво“, казва Босуел. „По някакъв начин тя вдъхва живот на човешката история и успява да пробуди дълбоко скрити емоции, които ни свързват с миналото. Това сътрудничество с National Geographic ни позволява да достигнем широката публика и да разкажем приказката за човечеството по напълно нов начин.“

NG_Origins_Fire

В премиерния епизод на „Произход: Пътешествието на човечеството“, ще преживеем онзи момент в историята, когато хората откриват огъня и това откритие им позволява да създават, разрушават, да разширяват влиянието си и да доминрат. Нищо друго в човешката история не обяснява по-добре нашето съществуване от огъня; контролираме го и го използваме вече толкова много векове и той определя какви сме и в какво ще се превърнем. Силва отвежда зрителите 12000 години преди Христа, когато първобитният човек шокиращо произвежда първата искра, която разгаря пламък и осветява света пред очите му.

Следва скок в 1232 г. от Новата ера, когато династията Сун изобретява най-великата защита срещу атаките на монголските кохорти: изстрелян снаряд. Барутът произвежда първата химическа експлозия, която завинаги променя начина, по който водим войни. Силва ни води и в 1666 г., когато огънят наистина показва, че е нож с две остриета – Големият пожар в Лондон изпепелява над 90 църкви и 13000 къщи, а над 100000 души са доведени до просешка тояга, след като губят домовете си. Това опустошително бедствие обаче довежда до раждането на първия модерен голям град и един от най-просветлените периоди в историята – Индустриалната революция. След това поредицата отново прескача няколко века напред до 1926 г., когато американският учен Робърт Годар става пионер на космическите технологии, като изобретява първата съвременна ракета, която е в основата на днешната космонавтика, дала на света сателитите и модерната комуникация.

В „Произход: Пътешествието на човечеството“ Джейсън Силва е гид на зрителите в хипнотично пътешествие във времето. Сред темите, застъпени в премиерния сезон на поредицата, са медицината, парите, войната, комуникациите, усядането, изследванията и транспорта.

Роденият във Венецуела Джейсън Силва говори свободно испански и английски език и е популярна телевизионна персона, кинотворец и философ, описван като „Тимъти Лиъри на видео вайръл ерата“ или „наполовина Лиъри, наполовина Рей Курцвейл и малко Нео от Матрицата“. Бил е водещ на известната продукция „Brain Games“ по National Geographic, с множество сезони и номинации за „Еми“.

Силва е създател на оригиналната дигитална поредица „Shots of Awe“, късометражни филми, които изследват човешките състояния в различни области, вариращи от творчество, технологии и иновации до въображение, съзнание и много други. „Shots of Awe“ се слави като  философията, науката и изкуството на Милениум поколението и се е превърнала във вайръл сензация с над 100 милиона гледания на различни платформи, в това число Facebook и YouTube. Важни и влиятелни личности като Рон Хауърд, Леонардо ди Каприо, Ричард Брансън, Марк Ръфало и дори експерти на НАСА са споделяли видеа на Джейсън в социалните мрежи.

От 2005 г. до 2011 г. Силва е водещ в Current TV, независима кабелна ТВ мрежа, отличена с „Еми“ и създадена от бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор. Там той е водещ, сценарист и продуцент на над 100 часа оригинално съдържание. Силва напуска телевизията, за да се фокусира върху филмите си, утвърждава се и като активен и неуморен обществен глас. Той участва на конференциите TEDGlobal и Google’s Zeitgeist Conference, корпоративни събития за IBM, Microsoft, Cisco и много други, както и на фестивали като SXSW, рекламния фестивал в Кан и филмовия фестивал Tribeca.

В момента Силва живее в Ню Йорк.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара