Толкова много клишета са написани за пазаруването и жените, че доста съм се чудила на какво са се смеели по седенките нашите баби и дядовци, които не са можели да си разказват с колко лева в час се движи жена им и какви трудности среща при паралелното паркиране.

ecommerce-2140603_960_720

Истината е, че аз лично съм доста практичен човек и за мен пазаруването никога не е било развлечение. То е необходимост. Разбира се, изкушавала съм се от много реклами, витрини, намаления да се сдобия с продукт, който е ползван максимум веднъж. Но това е съвсем в реда на нещата.

Като майка на две деца мога да напиша и издам антология на шопинга с деца и не толкова кратък наръчник за справяне с различни ситуации – от непрекъснатото отваряне на пробната, до  неистовото желание за криене в най-отдалечения край на магазина. Това е проблем на родителите, които

очакват хлапетата да се държат като възрастни.

Убедена съм, че това са същите тези родители, които влизат с деца в детските магазини… И после се оплакват от създадения хаос.

Децата (и ограниченото ми свободно време покрай тях) ме заставиха да пазарувам онлайн. В началото не беше лесно. В главата ми битуваха един куп стигми и притеснения, но към днешна дата поръчвам дори картофите и киселото зеле за традиционните сарми през любим е-магазин.

Защо? Много е лесно? Огледайте се – времето е студено и кално. Не мрънкам, а само го отбелязвам. Обличането на децата – 15 минути (ако имам късмет), натоварване в колата – 20 минути с тичането около нея и почистването на леда от стъклата). Пътуване към магазина – 10 минути (имам чувството, че изслушах Ко-ко-кошка от хамбара ко-ко-ко 28 пъти). В магазина нещата протичат по вече установен ред  – 6 минути тръшкане за бонбони; 15 минути тичане до тоалетната (задължително веднъж след като са наредени всички продукти на касовата лента); 12 минути търсене на загубено дете в магазина; 8 минути (ако имаме късмет) на касова зона. Без да броим пътя наобратно, това е

най-изгубеният и изнервен час и половина в живота ми.

А, и да не забравяме психологическия тормоз, който ми нанася песента за кокошката. Честно казано, „едва дочаквах финала“ на това упражнение (което правя минимум 2 пъти седмично), когато трябва да нося в една ръка двете торби, в другата „ужасно измореното дете, което вече направо не може да си стои на краката“, подпирайки с ляв крак входната врата и опитвайки да изключа алармата с  нос.

Ако тази картинка ви се е сторила живописна, трябва да бъдете сигурни, че съм ви спестила в описанието доста от моментите, в които ми се е искало да се затворя в колата и да си пусна онази култова песен на Контрол!

wallet-2125548_960_720

Ето защо намерих

уюта в пазаруването по интернет – там няма вкиснати касиерки,

липсващ служител в червена блузка, който да ми каже каква е точната цена на епилатора и определено на касата не се оказва, че артикул на промоция – вече не е, защото е станала грешка.

Памперси, храна за кучето, прах за пране, таблетки за съдомиялна – всичко това, заедно с останалите ми покупки идва у дома. Често на по-добра цена и като награда получавам поне час на седмица, в който да изгледам за 146-и път някой от епизодите на „Отчаяни съпруги”.

Като оставим шегата настрана, ето и някои от големите предимства на онлайн пазара (без бонуса свободно време, който вече описах). Виждаме наличностите веднага. Ако артикул го няма – пише, че е изчерпан. Не се е наложило да биеш целия път до детския магазин, например, за да видиш, че играчката, която ще купуваш, вече я няма. И като казах играчки – пазаруваш само това, което искаш. Всички детски артикули купувам от eMag.bg, за да си спестя изнудването на малките рекетьори, които искат още нещо и тръшкането им (или моята склонност да ги глезя) в крайна сметка ще ме надвият и ще получат незаслужена допълнителна играчка. А моят портфейл ще олекне с поне 20 лв.

Онлайн е по-сигурно

По закон можем да връщаме артикулите до 30 дни. И то без да се налага да ходим в магазина и да се обясняваме на служител защо. Липсата на този така неприятен контакт е наистина голям плюс.

И трето – по-евтино е. Можем да сравняваме цените директно; а още по-любимата ми функция – да ги държим в любими, докато от сайта ни уведомят, че продуктът вече е на промоция.

И за финал, ето и трите любими мои онлайн магазина, без които животът ми щеше да е по-труден и изнервящ: еMag.bg, Fashiondays.bg и когато говорим за храна: selskimagazin.com

По-подробни и закачливо написани мнения за коли и джаджи ще намерите в личния ми блог:  www.hitechride.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара