Стотиците приятели във Facebook може и да повишават популярността, но британски учени доказаха, че хората разчитат на по-малко от три процента от тях, съобщи в. „Дейли телеграф“.

system-927147_960_720

Макар и социалните медии да изглеждат лесен начин да поддържане на връзка с хората със сходно мислене, всъщност близки отношения могат да съществуват само при контакт лице в лице, установиха учени от Оксфордския университет. Според тях средностатистическият потребител на Facebook има 155 приятели, но само четирима от тях може да помоли за помощ.

Средният брой приятели във Facebook съвпада с числото на Дънбар, което се използва в антропологията. Според него хората нямат умствена възможност да поддържат взаимоотношения, ако групите са много по-големи от 150 души. Британските учени са искали да проверят дали социалните медии могат да преодолеят това ограничение, защото постингите, туитовете и снимките дават възможност за бързо общуване с много хора едновременно.

Проф. Дънбар и екипът му са наблюдавали над 3300 души, за да установят дали наистина интернет дава възможност за повече приятели. Техният извод е, че хората не използват толкова социалните медии, за да увеличават кръга от познанствата си, а за да поддържат контакти, които биха изгубили с времето заради невъзможност да се срещат лице в лице.

Facebook има около 1,4 милиарда активни потребители. Мнозина всеки ден влизат на страницата си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара