За първи път в историята на българския парламент има група, в която дамите са 70%. За първи път в историята на българския парламент има и толкова енергични, образовани, елегантни и проактивни депутатки. И да, докато в България много неща не работят, има доказателства, че вече баналната фраза на Достоевски „Красотата ще спаси света“, работи. Хубавите жени в българската политика могат да предизвикат не само мъжко сърцебиене, но и интенции за сближаване на политически позиции. Или пък да провокират опонентите си да се държат достойно.

Гергана Стефанова: Ние работим не само за жената днес, а и за българката утре!

И докато светът още трудно свиква с жените-лидери в политиката и в бизнеса –  все още половината население на планетата се колебае в силата на женската енергия, със сигурност основната причина 41% от анкетираните българи в социологическо проучване на Gallup да признаят, че „светът би бил по-добро място с повече жени политици“, са и жените на ВОЛЯ. Дамите от партията на Веселин Марешки. От 12 човека в парламентарната група, 8 са дами. Освен че наложиха нов, елегантен и модерен делови стил на обличане в пленарната зала, жените на ВОЛЯ

наложиха същото и в политическото поведение.

Полина Цанкова: Добрите политики за жените и децата гарантират стабилно общество!

И в говоренето. Няма да ги чуете от парламентарната трибуна да се карат, да повишават тон, да се оплитат в тежък административен език, за да впечатлят измислени политици от миналото. Напротив – говорят разбрано и човешки. Всяка една от тях идва от частния бизнес. И преди да влезе в политиката има успешна бизнес кариера. Жените на ВОЛЯ са инженери, счетоводители, фармацевти, маркетолози, икономисти. Свикнали са да работят качествено и бързо. Дори и в края на мандата не могат да свикнат с летаргията на държавната администрация, с отлагането, протакането, мотаенето, с вечните безсмислени комисии.

Елена Пешева: Националното богатство на България са децата и семейството.

Жените на ВОЛЯ смятат,  че политиката и политиците трябва да са близо до хората. Да ги разбират и да живеят с техните проблеми. Така и работят в 44-ото Народно събрание – не само с воля, но и с мисъл към и за избирателите си. За жените на ВОЛЯ важат онези думи на „Желязната лейди“ Маргарет Тачър: „В политиката, ако нещо искаш да бъде казано, потърси мъж. Ако искаш нещо да бъде направено – потърси жена“. Особено когато става въпрос за децата и семействата. Това е и причината за

проекта „Пътна карта на детското щастие“.

В него са събрани законодателни инициативи в областта на образованието, здравеопазването, социалната политика и единствената му цел е да направи живота на децата на България и на техните родители по-добър, по-справедливи и по-сигурен.

Това е дългосрочен и важен проект, който със сигурност няма да е лек, но е от значение за националното ни съществуване. „Пътна карта на детското щастие“ е основна мисия за жените от партията на Веселин Марешки, защото това не е политическа, а национална кауза. Народните представителки са силно притеснени от катастрофално задълбочаващата се демографска криза, от неграмотността сред подрастващите и от липсата на модерно детско здравеопазване.

Една от идеите на ВОЛЯ е

да има детски надбавки за всички деца,

независимо от доходите на родителите им, защото децата са равнопоставени. За дамите от ВОЛЯ е важен крайният резултат, а не кой го е направил. Затова следващата им стъпка (дано да ги чуят отново) е да направят така, че размерът на надбавките да се актуализира. Жените от ВОЛЯ настояват държавата да подпомага образованите и пълнолетни семейства като им дава 1000 лева при раждането на първо дете, 2000 лева – за второто и 3000 – за третото.

Дора Христова: Жените доказаха, че политиката може да има и по-добро лице!

Жените на ВОЛЯ първи гласно повдигнаха въпросите за некачествената храна, която залива пазара ни, за детската агресия, която възпитават медиите, за претоварените раници на учениците, за това, че учебник за 8-ми клас пропагандира употребата на наркотици, за съмнителни НПО-та, които влизат в учебните стаи и обучават по сексуална култура. Настояха Стратегията за защита на децата да бъде изцяло пренаписана адекватно и професионално в защита на децата, предложиха повече пари за самотните майки, а не за приемните семейства, няколко пъти пресичаха опити за въвеждането на джендър идеологията в училищата…

Елена Ангелинина: Повече жени в политиката означава повече грижа за семействата!

Две от последните „попълнения“ в пътната карта са особено актуални. Първото е за забрана на употребата, разпространението и продажбата на енергийни напитки за непълнолетни (европейската и българската статистики са плашещи – има свръх употреба от тийнейджърите, а щетите върху детското здраве са повече от доказани – от затлъстяване през агресивно поведение до проблеми с черния дроб и сърцето). Затова и ВОЛЯ настоява тези напитки

да не се продават в училищата и на 50 метра от тях.

Второто от новите предложения (мина на първо четене в зала), засяга забраната на употреба на електронни цигари за лица до 18-годишна възраст. Досега българското законодателство позволява някои изделия за пушене да се продават и да се консумират от деца, затова, като отговорни родители и законотворци, ВОЛЯ предложи това да се ограничи като се забрани употребата, продажбата и предлагането на всички нетютюневи изделия за пушене. Независимо от устройството и технологията.

Боряна Георгиева: Да си жена-политик е два пъти по-голяма отговорност.

И докато другите парламентаристи се занимават с вътрешнопартийните си драми, жените на ВОЛЯ

умело балансират между политиката и семействата си

и в същото време усилено работят за най-нуждаещите се – децата и пенсионерите. Само за два месеца кампанията за безплатни лекарства за пенсионерите над 65-годишна възраст и за децата до 4-ти клас, както и наполовина по-евтини лекарства за децата между 5-и и 8-и клас, набра „скорост“, подкрепена от 160 000 съпричастни българи.

Албена Найденова: Българките са мъдри жени и трябва да бъдат подкрепяни!

Дамите на ВОЛЯ са категоричното доказателство за силата на женската енергия, която руши старите обществени стереотипи, изгражда нови. С лекота измества фокуса върху децата, върху родителството и върху опазването на традиционните ценности. И се опитва да направи света по-

добро място за живеене,

защото така иска да го „предаде“ на децата си. Ако доскоро българинът беше свикнал да бъде представляван в парламента само от мъже и жени от тромавите многогодишни политически системи, то българската политика вече не е същата. Най-малкото, защото жените на ВОЛЯ не се притесняват еманципирано да отстояват позициите си от трибуната и в телевизионни дебати, а вкъщи да обясняват на децата си, че са станали депутатки, за да помагат и на другите деца, и на родителите им да живеят по-щастливи. А това става само с воля.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара