Нови мерки и удължаване на досегашните поне до края на ноември заради разпространението на COVID-19. Това предлага главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Не споделям оптимизма на част от управляващите, че с този темп на нарастване ще постигнем добри резултати“, каза Кунчев.

Е ето и какво предлага той:

  • специална препоръка към МОН – да се затварят училища от 5-ти до 12-и клас на по-широка основа, а не по решение на директора, както и да се спрат извънкласните дейности.
  • възстановяване на коридора за пазаруване на възрастни от 8 до 10 часа, като се предлага този път да се забрани на хората над 65 г. да пазаруват в останалите часове;
  • затваряне и на заведенията, които сега продължават да работят, с въвеждане на вечерен час до 22 – 22:30 часа
  • до максимум 50% да се ограничи работата в офисите, а всеки, който може, да мине на дистанционна работа;
  • препоръка към университетите да преминат изцяло на дистанционна работа; изключение трябва да се направи само за медиците и техните упражнения;
  • да няма 10-дневна карантина за медицинския персонал, при отрицателен тест от минимум третия ден на рисковия контакт, за да могат да си вършат работата.
  • да се дадат правомощия на министъра на здравеопазването да командирова медицински специалисти в различни здравни заведения, като става дума за включване на доболничната помощ към усилията в болниците.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че тези мерки ще бъдат обсъдени с експертни съвети. Според него в много области те вече се прилагат на регионално ниво. Ангелов смята, че локдаун няма да има. „Най-важната мярка днес е да проявим разум и да помислим за нашите близки и за хората, които можем да предпазим и които можем да заразим“, каза здравният министър.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара