Говорим (онлайн, разбира се) със сутрешния тандем на Bulgaria ON AIR – водещите на „България сутрин“ Гергана Венкова и Златимир Йочев. Страхът от COVID-19 е сковал света, Гери и Злати току-що са приключили поредния жив ефир и след малко ще започнат да се готвят за следващия ден. Казват, че сега целият фокус на тях и на Bulgaria ON AIR, е да отразяват всичко, което се случва, умерено и балансирано – защото в тези турбулентни времена точната информация може да бъде животоспасяваща, а сензацията – опасна.

Гергана и Златимир

Говорим с Гергана и Златимир за мечтите, свободата, нуждата да помагаш на обществото. И как да не се поддаваме на  дезинформацията, на страха, на преекспонирането.

В навечерието на Великден сме. С какво свързвате празника и спазвате ли традициите?

Гергана: Този празник ми напомня, че трябва да вярваме в това, че доброто побеждава дори и смъртта, че чудеса се случват и че  обединени от обща идея сме по-силни. На това са ме учили от дете. И е особено важно да си го припомним в ситуацията, в която сме. В моето семейство този празник има особен статут. Баща ми го е определил като ден, в който отбелязва името си. Майка ми пък всяка година стриктно спазва всички традиции около посрещането му. Свързвам го най-вече с моя дядо, който вече не е с нас. Като малки много внимавахме да занесем от църквата до къщата запален пламъка, будехме го и се „борехме” с яйца. А козунакът беше толкова вкусен с домашното мляко.

Златимир: В спомените и живота ми Великден винаги е бил тясно свързан със семейството и пътуването. Родът ни е сравнително голям и сме се старали точно около Възкресение Христово да отделим време за тях. Винаги ми е действало освежаващо да видя местата, където съм прекарал много лета и ваканции и да усетя приятната емоция около боядисването на яйцата в определените дни. Традициите при нас се спазват и се допълват от много неочаквани посещения на съседи и приятели. С две думи – къщата на баба и дядо винаги е пълна за празника. Уви, тази година всичко това няма как да се случи заради епидемията от коронавирус.

За какво мечтаете?

Гергана: За спокоен свят. За здраве и повече време с близките ми.

Златимир: За десетки пъти повече хармония. За среда, в която децата ни играят на воля пред блока, растат умни, технологични и десетки пъти по-мъдри от нас. Пожелавам си и задружно да стигнем до фазата, в която основните проблеми не са плащането на сметки и режийни. В личен план – не спирам да мечтая за пътуване до нови страни с любимите ми момичета Тамара и Марина. Моля се битката с COVID-19 да завърши успешно и да можем отново да пътешестваме по земното кълбо.

Интервюирате десетки хора ежедневно. Какво ви остава от срещите с всички тях?

Гергана: Имаме уникален шанс да се срещаме всеки ден с професионалисти от всякакви области. Стремим се да ги предразположим и да извлечем от тях най-ценното за нашите зрители. За мен запазвам удовлетворението, когато сме успели да го направим.

Златимир: Доста често ни оставят с усмивки и усещане за надежда. Радостното е, че наред с поизтърканите телевизионни муцуни има изобилие и цяла нова „армия“ от талантливи млади хора, които имат какво да кажат и покажат.

Кой е най-важният въпрос, който водещият на сутрешен блок трябва да може да зададе?

Гергана: Всички въпроси са важни. Хората имат различни гледни точки и ние сме длъжни да ги обхванем.

Златимир: Понякога преследвайки отговорите на „горещите въпроси“, забравяме да питаме гостите чисто човешки неща. За мен доброто интервю никога не е било въпрос на конструкция или сценарий. Четеш, слушаш събеседника и реагираш. Със сигурност добрият въпрос трябва да предизвиква нещо отсреща. Емоция, новина или задействане на позаспала институция.

Как да се научим да отсяваме качествената информация от тази, която предизвиква единствено сензация?

Гергана: В морето от медии на първо място трябва да изберем любимата си. Тази, която не ни е подвеждала досега, която поднася информацията на достъпен език, без да я „украсява”, и която се стреми към разнообразие в темите.

Златимир: Като инвестираме повече време в четене на по-голям брой източници с доказан автор и солидна медия зад него.

Кой от двамата обикновено задава неудобните въпроси и защо?

Гергана: Винаги се допълваме.

Златимир: Със сигурност Гери (бел. ред. – като бивш политически репортер) има по-шарен опит и близки срещи с онези, към които са насочени неудобните въпроси. Но смятам, че успешно си поделяме и това поле в студиото.

Следите отблизо ситуацията с коронавируса. Страхувате ли се и как преодолявате стреса?

Гергана: Нямаме много време да се страхуваме. Работим на пълни обороти, за да обхванем абсолютно всички аспекти на заразата. Сега най-важна е информацията в най-чиста форма, без излишни импровизации и преекспониране на темите. Надяваме се да посрещнем едно спокойно лято. То ще ни помогне да преодолеем стреса.

Златимир: Следим случващото се задълбочено от януари месец, когато разпространението беше само в Азия. За съжаление вирусната инфекция успя да намери пролуки в иначе „съвременните“ системи и общества и ги удари много силно. Хвана ги неподготвени. Моите страхове са няколко. От една страна, е страхът, че сме безсилни срещу „невидимия враг“ и това коства хиляди човешки животи. Загуба,  която винаги е непрежалима – независимо от възраст или континент. От друга страна, се притеснявам за икономическата дупка, която ще отвори това наглед преодолимо заболяване. И ще го усещаме с години.

Какво е свободата за вас?

Гергана: Да бъда себе си и с цялата си отговорност да казвам това, което знам и което съм проверила като факт.

Златимир: Свободата е да мога с думите и действията си да постигам резултатите, които заслужавам. И стъпвайки на това, да мога да опознавам света без страх от мерките и рестрикциите, които виждам сега.

Какво ви мотивира да продължавате напред?

Гергана: Учили са ме да не се отказвам, когато си заслужава.

Златимир: Обратната връзка. Позитивните реакции, благодарността на хората, на които успяваме да помогнем с нашата работа. Сега, в условия на извънредни мерки, още повече придобива смисъл това, което правим. Хората имат нужда от коректна и добре поднесена информация, за да знаят как ще изглежда техният ден и живот след ден или седмица.

Казват, че има значение кого ще видиш пръв сутрин. Как се става перфектният ранобуден телевизионен тандем?

Гергана: Мога да се похваля, че денят ми започва позитивно, защото Злати определено е един от най-позитивните хора, които познавам. А зад добрия тандем в ефир, стои и добър екип. Всеки от нас има своите особености и слабостите на един са силата на друг.

Златимир: Общата ни нагласа е да са наслаждаваме на работата, независимо от голямото натоварване. Когато намираме начин и вариант да се посмеем, да намерим позитивното в нещата, работата спори. Екранното ни партньорство започна без много часове съвместен опит, но по естествен начин се напасна и разви. С Гери сме колкото различни като характери, толкова и сходни в преценката за важни въпроси.

Гергана, какво ви харесва в партньорството ви със Златимир?

Професионализмът му. Няма ситуация в ефир, с която да не може да се справи. Опитът  му пред камера на живо е голям. Извън ефир ви споделих – винаги позитивен, търпелив и толерантен към капризите в преобладаващо женския ни колектив.

Златимир, какво научихте от Гергана и какво смятате, че вие сте й показали?

Наблюдавам я с интерес всеки път, когато включваме репортери на живо как все още носи духа на журналиста на терен. Докато те говорят със събеседници, тя измисля реактивно въпроси и ги препраща към продуцентите, за да ги подадат на колегите. Бързият й рефлекс е забележителен. В човешки план ме радва способността й да се скара със 100 души, за да защити един в името на справедливостта. Надявам се от мен да е научила нещичко за воденето на сутрешен блок с усмивка и балансирането на емоциите в напрегнати ситуации.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара