Дали заради забързаното ежедневие или по друга причина, много хора ядат храната си по-бързо, отколкото трябва. Всъщност, по-бавното ядене се оказва по-добрият подход.

Изследвания показват, че по-бавното хранене може да ви накара да се почувствате по-сити и да помогне за намаляване на теглото.

В следващите редове ще откриете какви са ползите от бавното ядене за загубата на тегло и подобряване на здравето като цяло.

Твърде бързото хранене може да доведе до покачване на теглото

Хората описващи се като бързи консуматори са склонни да натрупва повече излишно тегло във времето в сравнение с тези, които твърдят, че се хранят по-бавно. Проучване, в което участват над 4000 мъже и жени на средна възраст показва, че тези, които се хранят по-бързо, покачват по-бързо килограми, в сравнение с бавноконсумиращите храна.

Бавното хранене помага за консумирането на по-малко калории

Апетитът и приемът на калории до голяма степен се контролира от хормоните на глада (грелин и лептин). Обикновено след ядене нивата на грелин намаляват, което потиска глада. В храносмилателния тракт също така се освобождават хормони като холецистокинин (CKK), пептид YY (PYY) и глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1).

Тези хормони сигнализират на мозъка, че сте се нахранили и хранителните вещества се абсорбират. В резултат на това апетитът намалява, карайки ви да се чувствате сити, което помага да спрете да ядете.

Интересното е, че този процес отнема около 20 минути, което означава, че когато се храните бавно давате нужното време информацията да достигне до мозъка.

Бавното ядене подпомага дъвченето и смилането на храната

Няколко проучвания доказват, че хора, които имат наднормено тегло са склонни да дъвчат храната си по-малко, отколкото хора с нормално тегло.

Друго проучване сочи, че дъвченето се отразява и за приема на калории. Например, когато хората дъвчат 1,5 пъти повече от нормалното, средния прием на калории намалява с 9,5%, а при 2 пъти повече дъвчене от обичайното, приетите калории намаляват с 15%.

Според изследвания, дъвченето на всяка хапка за 30 секунди намалява апетита и увеличава насладата от храненето.

Като цяло можем да обобщим, че при бавно дъвчене се приемат по-малко калории, защото сигналите за ситост достигнат до мозъка.

Други предимства от бавното ядене

Старателното дъвчене носи допълнителни бонуси като:

 • По-добро храносмилане
 • Оптимално усвояване на хранителните вещества
 • По-здрави зъби;
 • Намаляване на стреса.

Практически съвети за това как да се храните по-бавно

 • Избягвайте глада – когато сте освирепели от глад е трудно да се сдържате и да се храните бавно. За да не изпадате в подобна ситуация, дръжте винаги под ръка нещо здравословно за хапване.
 • Дъвчете повече – пребройте колко пъти дъвчете една хапка и удвоете броя.
 • Не се хранете с ръце – употребата на прибори ще забави скоростта на хранене.
 • Консумирайте храни, които изискват повече дъвчене – зеленчуците, плодовете, ядките и всички други богати на фибри храни изискват повече механично време за дъвчене.
 • Използвайте таймер – гледайте да разпределите времето си за хранене така, че да не приключвате по-бързо от 20 минути.
 • Не се разсейвайте – избягвайте гледането на телевизия по време на хранене.
 • Бъдете търпеливи– промяната отнема време; ще са ви нужно около 20-30 дни, за да превърнете бавното хранене в навик.

От блога на Страхил Иванов

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара