Като един от най-красивите курорти в България, Банско подарява на всеки свой гост частица от себе си. И величествената красота на Пирин планина – чист въздух, богата на растителни и животински видове природа, многобройни туристически пътеки и ски писти на световно ниво. Гостите на Банско могат да се насладят и на културното наследство на стария град – исторически забележителности, паметници и очарователни, китни улички, дом на местни занаяти, преплетени между старинни сгради в традиционна архитектура.

Вижте галерията:

„Бащин дом“ е 100-годишна къща за гости, която се намира в стария град на Банско и се поддържа от наследник от рода на Хаджи Вълчо, брат на Отец Паисий.

Наричана още „Скабрината къща“,

тя съчетава духа и визията на българския възрожденски дом и съвременния комфорт. Като историческа забележителност, къщата е реставрирана с много любов до предишния си блясък, с грижливо запазени оригинални черти и архитектура. Тя се намира в непосредствена близост до църквата на Банско. Построена е през 1923 година. Днес тя се съхранява от семейството на Александър Скабрин, наследник на два от местните видни рода – Скабрин и рода на Хаджи Вълчо, брат на Отец Паисий.

Къщата е реставрирана през 2021г., като е запазен битовият дух и стил, съчетан с модерен интериор. Състои се от 3 стаи, едно студио и апартамент, като от последния етаж на историческия паметник се отваря панорамна гледка към върховете и пистите на Пирин, към Рила и Родопите, както и към емблематичната църковна кула, която е втора по големина в България след храм паметника „Александър Невски“. В „Бащин дом” са заснети и кадрите за биографичния сериал “Капитан Петко Войвода”.

Интериорът ѝ се отличава с еклектичен дизайн, с ярки цветове и необичайни детайли, дизайн, който би впечатлил ценителите и на съвременното, модерно изкуство и на българските традиции, и би превърнал престоя на всеки в едно незабравимо

пътешествие във времето,

изпълнено с много комфорт. Друга характерна особеност на къщата е, че всяка от стаите е свързана с исторически личности от македонския край.

„Бащин дом“ е подходяща за всеки гост на Банско, независимо дали е дошъл, за да разгледа историческите забележителности, да покара ски на пистата в курорта или просто да се наслади на красивата природа в околността.

В къщата за гости се помещава ресторант, който като „Бащин дом“ носи същия неповторим характер.

Skabrin RestoBar е със заявка

за единствения ресторант в България, който залага изцяло и единствено на традиционни, български вкусове, поднесени с креативност. С опит, придобит през годините в няколко ресторанта с „Мишлен“, шеф готвачът и неговият екип изпипват ястия до най-дребните детайли. В менюто се открояват кулинарни шедьоври като смилянски боб с бански старец и октопод, скариди, обвити в пуканки от дехидратирана свинска кожичка и тиквеник с домашно сорбе от мандарина.

Концепцията на създателите на Skabrin RestoBar Александър Скабрин и Огнян Иванов е да се работи изцяло с местни продукти. Ястията са от пресни продукти, а доставките са предимно от ексклузивни български ферми. Автентичното меню е създадено от Шеф Георги Бойковски, с което ще се направят и първите стъпки за кандидатстване за звезди „Мишлен“.

Подготовката, подреждането на ястията и сервиза е истински ритуал, за да се докоснат максимално всички сетива на гостите. Винената листа съдържа богата селекция от изцяло и единствено български вина, внимателно подбрани от сомелиер. Повечето от тях са от малки бутикови регионални изби. Коктейлите пък са симбиоза от любима класика и креативни авторски напитки.

Шеф Георги Бойковски  е от новата вълна български готвачи. С впечатляващо кулинарно образование и преподаватели като Жоан Рока, Кармен Роскайеда, Феран Адриа и Жан Лук Фигерас, и професионален път, който включва работа в някои от най-добрите ресторанти в света. Работил е в сладкарница Badia Roca-Barcelona, носител на титлата „Най-добър кроасан на Испания” за 2009, Restaurant de Postres Espai Sucre, Barcelona – първият ресторант за десерти в света, както и в ресторант „Нома“ в Копенхаген – 4 пъти носител на титлата „Най-добър ресторант в света“ според World 50 Best Restaurants.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара