Странно е да наблюдаваш суеверия и затвърждаване на митове в напредничав и технологично бурен век. Фактът си е факт: хващаме се за копче, когато чуем сирена на линейка, много внимаваме черна котка да не ни пресече пътя и вярваме, че темперамента на партньора зависи от цвета на очите му.

sperm

Митологията открай време не признава граници и се намесва във всяка клетка на обществото. Успяла е да проникне дори в дълбоко интимните слоеве на отношенията. Ето един пример: съществуват много митове за спермата. Кои от тях са истина и кои не – неудобно е да попиташ очи в очи. Сексозолозите са тези, които не се притесняват да отговарят на всякакви въпроси. Подбрахме десетте най-коментирани версии около същността на извора на живота. Вижте медицинското им тълкуване.

1. Спермата е отлично козметично средство с подмладяващ ефект

В нея действително се съдържат маса полезни вещества, осигуряващи максимално комфортна среда за сперматозоидите. Но с тях е свързана и обратната страна на медала: възможните прояви на алергични реакции.

2. По цвета й може да се познае скорошна изневяра

Отчасти, да. В този случай, по-скоро става дума за количеството и консистенцията, която може да повлияе на цвета. Повече и по-гъста е признак за трупан потенциал.

3. Вкусът й зависи от любимите храни на мъжа

Да, вярно е. Естествено, тя не може да бъде индикатор за броя и вида блюда в обедното или вечерното меню. По-скоро намеква за пристрастие към сладкото или към пикантната храна.

4. Алкохолът влияе на консистенцията й

Пряка връзка между едното и другото няма. Системният прием на спиртни наптики обаче влошава качеството на еякулата, снижава се и репродуктивната способност на мъжа.

5. По нея може да се поставят диагнози

Да, но далеч по-лесно и надеждно е да се използва анализ на кръвта за тази цел.

6. Оралният секс помага за забременяване

Този мит си има „опашка”, обяснение, което уж му придава достоверност. Звучи така: оралният секс помага на жената да забременее, защото организмът й привиква към спермата на партньора и имунитетът й престава да се съпротивлява, да я отхвърля

Нищо подобно. Няма никакво „блокиране на сперма”. Има фертилност, която е индивидуално обусловена и определя репродуктивния потенциал на всяка двойка. Има и биологична несъвместимост, а преодоляването й с орален секс е съмнителен вариант.

7. Количеството й зависи от броя на оргазмите

О, да! Всяка сследваща еякулация намалява количеството й. А също и количеството на сперматозоидите във всяка поредна порция. Ако мъжът осъществява по няколко полови акта с еякулация всеки ден, то след няколко дни спермата му става неплодовита: сперматозоидите просто не успяват да съзряват за толкова кратки срокове.

8. Въздържанието я прави по-репродуктивна

Да, но не бива да се злоупотребява с изчакването. След 7-я ден складирането се обезмисля, снижават се показателите. Идеалната схема е секс два пъти седмично и разбира се, съчетан с овулацията на жената.

9. С възрастта качеството й се влошава

Да, при това по всички показатели. Възможността за оплождане се запазва, но значително намалява процентът на вероятност това да се случи.

10. Тясното бельо убива сперматозоидите

Вярно е – тясното бельо намалява притока на кръв към тестисите, което води до увеличаване на телесната им температура. Все още никой не е успял да излюпи пиленце от пържено яйце.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара