Тази година е различна от всяка друга година. Както обяснявам в книгата си за 2020 г.  и в предишните имейли, нумерологично тази година е 4 (смърт на китайски) и 22 (майсторът строител). От смъртта ще се издигне нов свят.

Тази идея е подкрепена от древните празници, които празнуваме по целия свят тези дни: Пасха (7/8 април); Великден (12 април за католици и 19 април – за православни). Въпреки това, за някои от нас дълбокият духовен смисъл на тези празници е, както каза Салман Рушди, „погребан, като толкова много от чудесата на Земята, под праха на навика“. Нека направим едно митологично и мистично турне и да разгледаме тези празници в различна светлина. И тъй като започваме със светлината, нека започнем с техния астрологичен произход: пролетното равноденствие.

Пролетно равноденствие

В астрологията има четири празника. В наталната карта те се проявяват като Асцендент (изгряващ знак), Десцендент (знак за връзка), Медиум Цели (знак за кариера) и Имум Цели (семеен знак). През годината те се появяват като двете равноденствия и два пъти слънцестоене. Много от най-важните религиозни празници падат около тези четири кардинални точки и сред тях са Пасхата и Великден.

Най-уплашеното от всички тези кардинални точки е равноденствието на 20/21 март, което за шумерите и вавилонците, изобретателите на астрологията, бележи новата година.

Между другото, в Библията Бог е „цитиран“, който казва на Мойсей да обяви първата нова луна след равноденствието като новата година. В Северното полукълбо, откъдето произлиза астрологията, както и повечето религии, пролетното равноденствие сигнализира за края на зимата и началото на нов цикъл на живот. Дните стават по-дълги, докато нощите се свиват. Животът, който се преструваше, че умира през зимата, възкръсва. Ечемикът и другите зърна покълват и надеждата се връща при хората, които може да са гладували през студената зима. Майката природа се облича в най-хубавите си премени и се връща в доброжелателната си форма. С други думи, оцеляхме до следващата година.

За да отбележат прехода от робството и болката на зимата към свободата на пролетта, нашите предци започнали да въртят и тъкат истории, за да ги обличат в наши дни със смисъл.

Пасха: Масовото преселение – движението на хората

Според еврейската традиция, преди около 3300 години, Моисей, придържайки се към своя „призив за действие“, представен от говорещ храст, освободи народа си от робството в Египет и ги поведе към тяхната Обетована земя, в която тече мляко и мед. Няма значение, че няма доказателства, че някога е имало такова масово изселване. Само за да бъде ясно, също няма осезаеми доказателства за нашето съществуване, въпреки многото опити на гносеолозите да твърдят, че сме истински. Запомнете, митовете са истински истории, които никога не са се случвали. Както и да е, историята на Пасха е поредното разказване, което обяснява преминаването от зима към пролет, от робство към освобождение, от зимната депресия към пролетното излъчване.

 

 

Историята може да бъде прочетена чрез духовните и психологическите очила. Всички ние сме символизирани в историята на преселването на евреите: роби, неосъзнати, спящи в нашето невежество, труд без край и за какво? да изградим пирамиди за богатите хора? Плачем за помощ, но сме затворени в цикли, хванати в капани, които се повтарят: влюбваме се в омъжени/женени жени и мъже, винаги влизаме в битки с шефове, разболяваме се непосредствено преди пробив и т.н.

Хагада, която се чете на всяка Пасха (Исус е чел и на Тайната си вечеря) заявява, че „във всяко поколение всички трябва да се виждаме така, сякаш лично сме излезли от Египет“. Това означава, че всички сме роби на фараона в Египет и всяка година през пролетта трябва да се освободим.

Египет на иврит е Мицраим, което означава „проливи“, както в тясно, затворено място. Кой е фараон? Думата всъщност е гръцка, но това е превод на оригиналното значение на древноегипетски за “голяма къща”. Фараонът е вашето его, великата къща на вашата душа. Тези модели, които ни задържат, тези вериги, които ни карат да повтаряме грешки, тези страхове, които ни пазят от истинският потенциал, са представени от фараона. Египетската земя е областта в нашия живот, където тези модели и блокажи ни пречат най-много. Може би отношения? Може би вашето здраве? Може би в кариерата или семейството ви?

И Господ каза: „Със сигурност видях страданието на Моя народ, който е в Египет, и чух техния вик поради техните ръководители; защото знам болките им; и аз слязох да ги избавя от ръката на египтяните и да ги изведа от тази земя в добра и просторна земя, в земя, в която тече мляко и мед; (3: 7-8)

Може би Бог е на светлинни години от нас и му бяха необходими около 210 години, за да реши най-накрая, че виковете са непоносими и трябва да се направи нещо. Той избира Мойсей за задачата, някой, който разбира егото (израснал като принц на Египет), но все пак е роден от робските евреи, с други думи, той е един от нас. Бог му дава жезъл, тоягата на чудесата. Ако Мойсей беше жена, щеше да й бъде дадена метла. Тоягата е символ на гръбначния мозък, Кундалини, която се издига (като в кадуцея на Меркурий) от острия връх на гръбначния стълб до мозъчната кора и ни просветлява. Да, магията е истинска, просто трябва да използвате въображението си.

Мойсей представлява нашия висш Аз, нашия вътрешен ангел-пазител, Божията искра в нас. Гласът на нашата интуиция, несвързана с разума или логиката или необходимостта да бъде доказана. Божествената част от нас, която превръща водата в кръв, или както Исус предпочете, вода във вино. Същият цвят, различен вкус. През месец Нисан (чудеса), на първата пълна луна след равноденствието, когато Луната пътува във Везни (знак за мир), противоположна на транзита на Слънцето в Овен, Овенът, това е, когато овчарят ни освобождава. Настъпва Пасхата и започва времето на вълшебството и магията.

Къде ни води Мойсей?

Към земята на (овесено) мляко и (суров) мед. Обещаната земя е пролетта. Неподвижният знак на пролетта е Телец, знакът на кравата. Това е и времето, когато цветята цъфтят и пчелите се връщат към производството на мед. Обещаната земя символизира какво можем да станем, ако се освободим от блокажите, препятствията и си пробием път между своите страхове и несигурности. Страх от провал, страх от успех, страх от смъртта, страх от бедност, страх да не останеш сам. Добре, схващате.

Сега, нека да разгледаме една конкретна монументална Пасха, която се е състояла преди около 1900 години …

Великден – Богинята и нейният Син

Тайната вечеря беше Пасхална вечеря. Знам, за някои хора по света това все още е шок. Един вид културен когнитивен-дисонанс. “Чакай, какво? Исус е бил евреин?” Явно е бил. Ядящ хумус, четящ Тора, говорещ еврейски и арамейски език, евреин. И като такъв Той не би пропуснал Пасхална храна.

Най-вероятно той е споделял духовния смисъл зад историята за Преселението, когато сили около него са заговорничили да арестуват бунтовника евреин, който каза на хората, че Бог няма нужда от миризмата на изгорелите животни, идваща от храма, за да бъде доволен и спокоен.

С други думи, той заплаши самата тъкан на това, което превръща Йерусалим в процъфтяваща икономика. Сякаш някой днес да се опитва да вземе Уолстрийт от Ню Йорк. И знаете какво се случи по-нататък в историята, арест, процес, поредното изпитание, Разпятието в петък и Възкресението в неделя.

Исус, е пряко продължение на темата и историята на Мойсей. Той беше нещо като Мойсей 2.0. И така, Великден се празнува в първата неделя, която идва след първото пълнолуние (Пасха) след равноденствието. Православната църква празнува седмица по-късно, тъй като все още се придържат към древния Юлиански календар.

Исус представлява, подобно на Мойсей, нашия висш Аз, който е пожертван от страховете, зависимостите, моделите, представени от нашето его. Но дори ако егото поставя висшия Аз в пещера или клетка, през това вълшебно време на пролетта, за три дни, той възкръсва още по-силно. Точно като Гандалф Сивият попада в бездната и връща Гандалф Белия, по-мощен от преди. Тези следващи две седмици, независимо от това, което може би се случва по света, можем да умрем като хора и да възкръснем като по-добра версия на себе си – божествени, богоподобни магьосници.

Така че защо зайчета и яйце? Защо се нарича Великден?

Е, за това трябва да завием наляво и да се върнем назад. Вляво, за да можем да стигнем до богинята и обратно, за да можем да пътуваме по-далеч отвъд епохата на Овен.

Както можете да видите по-горе, най-вероятно името Великден идва от богинята на пролетта, Еостре, Остара, Авра и многото други начини, по които човек може да изрича непроизносимото име на богиня. Много митологии говорят за богинята и нейния син / любовник и тяхната донякъде предизвикателна връзка. Инана (наричана още Ищар) и Таммуз; Кибела и Атис; и накрая Мария и Исус. Богинята трябва да извлече сина / любовника си от подземния свят. Точно както майката природа трябва да спаси Зеления човек от съня на зимата.

Якоб Грим Дойче в своята митология пише: „Eástre” изглежда е била божествеността на сияйната зора, на извираща светлина, спектакъл, който носи радост и благословия, чийто смисъл може лесно да бъде адаптиран от деня на възкресението на християнския Бог.” Зората прогонва нощта, тъй като пролетта води до по-дълги дни и по-кратки нощи. Зайците (плодородието) и яйцата (нови начала) винаги са били асоциирани с богинята и въпреки (или може би защото) опитите на църквата да възпрепятства поклонението на богиня, прокраднала се в празнуването на Великден на много места по света. Е, защо да бъдеш толкова похвален по отношение на празници и празненства? Хората искат зайчета, нека ги имат! Децата искат да боядисват яйца и да ги търсят в градината, така да бъде.

Заключение:

До Новолунието в Телец (22/23 април), имаме Мойсей, Исус, Гандалф и останалите супергерои (с наметала или без), висши Аз, ангели-пазители на наша страна. Преминаваме през месец Нисан, месецът на чудесата, където добиваме представа за нашия истински пълен потенциал. Като индивиди, както и като общество, ние можем да засилим и поемем своите богоподобни творчески способности и да подобрим живота си лично и в световен мащаб. Докато ядете вашия маца (бел. на пр. – безквасен хляб в еврейската кухня, приготвян традиционно за празника Пасха), вашия козунак, украсявате яйца или просто медитирате на пълнолунието във Везни (7-8 април), опитайте се да въплътите мита за изселването и да се освободите от вътрешното и външното робство.

Източник: AWAKENING CENTER

Превод от английски език: Делян Загарьов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара