Наскоро в интервю ме попитаха дали „вярвам“ в прераждането и аз отговорих без колебание: „Не!“ Репортерката беше изненадана, тъй като отразяваше точно уъркшопа ми за минали животи. Ето защо поясних: „Не е нужно да вярвам в прераждането, след като знам.“.

От ранна възраст, докато растях в семейство на атеисти, аз знаех, че се връщаме тук отново и отново – с различни имена, като различни личности в различни тела.

За първи път научих за това от сън, който сънувах, когато бях на 13 години. В съня си бях юноша, който преживяваше ужасен ритуал по съзряването в едно от многото племена в  Папуа Нова Гвинея. Години по-късно, в Мексико, моята приятелка по онова време, която беше преподавател по антропология, потвърди подробностите от моя сън като в действителност обичайна практика в тази част на света.

Какво влияние оказват миналите ни животи?

Голямо. Обичам да сравнявам преживяванията, които сме имали в минали животи, с тези, които са ни са се случили през първите три години от настоящия ни живот. Повечето от нас не си спомнят какво се е случвало с нас през първите ни години, но учените твърдят, че около 85% от нашия мозък, следователно и нашата личност, се развиват именно тогава.

Същото може да се каже и за миналите ни животи – те могат да представляват подобен дял от нашето его: кои сме ние, нашите умения, страхове, предизвикателства, както и нашите дарби. Точно както говоренето за ранното ни детство и разбирането на преживяното през онези години може да ни излекува, така и освежаването на спомените ни от минали животи може да ни помогнат да достигнем пълния си потенциал.

Друг пример: Всички сънуваме по няколко пъти на нощ и въпреки това забравяме близо 90% от тези сънища. Същото се случва и с миналите ни животи. Имаме много превъплъщения и въпреки това не ги помним. Точно както нашите сънища се отразяват на живота ни, въпреки че не ги помним, така правят и миналите ни животи.

Защо не можем да си спомним миналите си животи?

Ако изведнъж „се сетите“, че вашият любовник е била майка ви през миналия ви живот или по-лошо – че именно мъжът ви ви е убил, изнасилвал или измъчвал, сигурен съм, че това ще се отрази на връзката ви, или напълно ще унищожи сексуалното ви привличане. Помислете за всички спорове, които имаме помежду си относно неща, случили се в миналото през този живот. Сигурни ли сте, че искате да добавите няколко хиляди години към картинката?

„Съпротивата“ към спомените от миналите животи е част от механизма, който ни помага

да се съсредоточим върху тук и сега.

Когато вече сме готови да „даунлоуднем“ информация от предишно превъплъщение, обикновено вече сме работили достатъчно усилено върху себе си и сме в състояние да приложим тези спомени в настоящия си живот, без опасност да загубим чувството си за идентичност.

В някои култури, където реинкарнацията е приета и не се отхвърля като фантазия, се появяват все повече случаи, в които обикновено децата имат ярки спомени от минали животи. Д-р Иън Стивънсън, който е бил  директор на катедрата за изследвания на личността в Университета на Вирджиния, е събрал над 2500 подобни истории. Страстта му към изследване на минали животи идва от недоволството му от наличните обяснения за човешките личности. Веднъж той казва: „Не бях доволен от психоанализата, бихейвиоризма или невронауката в тази им част. Нещо като че ли липсваше“.

Например в Индия д-р Стивънсън интервюира Пармуд, който от 2 и половина годишна възраст започва да говори за малкия си киоск, в който е работил през миналия си живот, продавайки  сладкиши и безалкохолни напитки. Той описва предишния си живот с толкова подробности, че родителите му се съгласяват да го заведат в далечното село, където наистина старият киоск все още стои точно на мястото, описано от Пармуд.

Друг подобен случай е документиран в Шри Ланка, където младо момиче казва на родителите си, че в предишния си живот е била учителка, която е умряла през 1953 г. в болница. Тя добавя още, че не съпругът й не й липсва и не иска да го вижда. Когато д-р Стивънсън разследва историята й, той открива, че наистина жена, която носи името, казано от момичето, е живяла в село, отдалечено на 40 мили, и е била учителка, която е починала в болницата и има съпруг, който физически я е малтретирал. Д-р Стивънсън потвърждава историята на момичето детайл след детайл.

Трети случай описва мистерия на убийство: Тито, на 2 и половина години, започва да говори за живот, който е водил като богат търговец, и че е бил убит от огнестрелно оръжие. Той твърди, че куршумът е проникнал в дясното му слепоочие и е излязъл през другата страна на главата му. Момчето има голям кръгъл родилен белег на слепоочието си и друг от другата страна на главата. Когато д-р Стивънсън разследва случая, той открива, че е имало търговец, който е живеел в село на 10 мили от дома на момчето, и е умрял от рана от куршум, който е влязъл в дясното му слепоочие и е излязъл от лявото, точно където се намират родилните белези на Тито.

Д-р Стивънсън съобщава, че на някои места дори вярващите в прераждането се опитват да потиснат спомените на децата си от минали животи, като твърдят, че те може да са вредни. В един такъв случай едно момче се държало по много снобски начин към собствените си родители. То отказвало да яде храната, приготвена от майка му, с думите: „Аз бях… съм брамин и няма да ям замърсената ви храна. Трябва ми сготвена от брамин храна!“ Все едно да си родител не е достатъчно трудно и без това, та представете си да се занимавате с момиче, което смята, че е кралицата на Англия…

На земята живеят седем милиарда души, откъде са дошли всички тези души?

В действителност когато човечеството тръгва да мигрира от майка Африка преди 100 000 години, хората са само няколко хиляди, а сега на Земята са се вселили седем милиарда души.

Има две обяснения:

Според различни духовни традиции, душите могат да избират да се „разделят“ и да се превъплъщават в повече от един човек. В Кабала това се нарича ibur, при което част от „праведна“ душа „опложда“ „по-неразвита“ душа и се превъплъщава като нов човек.

Научните фантасти твърдят, че не сме сами във Вселената. Дори астрофизиците смятат, че 99,9999% има други форми на живот в Космоса. Тези същества, като нас, имат души и когато умрат, те могат да изберат да се преродят тук на Земята (ако имат подходящата виза, разбира се). Ако например зла смъртоносна звезда взриви населена планета, милионите души ще се нуждаят от място за превъплъщение и къде по-добре ще се научат на състрадание от покритата със сини океани Земя? Някои смятат, че многобройните така наречените индиго-деца, родени през последните двадесет години, може да са извънземни, решили да изживеят човешко съществуване.

Изследвания за минали животи

От обширни изследвания, проведени с помощта на хипноза, изследователите откриха няколко интересни тенденции. Ето няколко точки от изследването на д-р Хелън Уамбах, която е подложила на регресия в контролирана среда над 1000 студенти:

 • Душите се прераждат в период между 4 месеца до над 200 години, средно на 52 години между смъртта до следващия живот.
 • Склонни сме да се прераждаме еднакво като жени и мъже.
 • За разлика от това, което някои скептици вярват, 90% от хората съобщават за прераждания на места, където са били бедни. Нито един от хората не си спомня да е бил известна или историческа фигура. Толкова по въпроса за онези, които твърдят, че в минали животи вярват ескейпистите и такива, които си въобразяват, че са били велики в миналото.
 • Въпреки факта, че по-голямата част от изследваните са били от бялата раса, те отчитат животи от различни раси и огромно географско разпространение.

Изследванията на д-р Иън Стивънсън с деца, които помнят миналия живот, водят до следните заключения:

 • Възрастта, когато се появят спомените, обикновено е между 2-4 години и те избледняват между 5-8 години.
 • Децата, които помнят минали животи, се държат като възрастни.
 • Децата твърдят, че новото им тяло се чувства странно.
 • Те разказват подробни ярки спомени, които могат да бъдат потвърдени.
 • Обикновено смъртта в предишния живот е била насилствена или травматична, което води до необясними фобии и травми в този живот.
 • Когато децата посещават домовете си от минали животи, те могат да посочат промени.
 • Майките на тези деца са изпитвали странни желания за храни, докато са били бременни.
 • Децата имат умение или дарби, на които никога не са били обучавани.
 • Рождени петна или деформации, свързани с наранявания или смърт от миналия живот.

Как да направите сами регресия?

 • Обърнете внимание на мечтите си. Това е най-лесният начин да се свържете с егото, което сте имали в минали животи.
 • Deja Vu – феноменът „вече видяно“ в много случаи е индикация, че и преди сте преживявали същото нещо.
 • Местоположение, местоположение, местоположение! Много хора съобщават, че са посещавали град или сграда, където им е много лесно да се ориентират, без да са стъпвали там преди.
 • Спомнете си всяка повтаряща се игра, в която сте се престували на нещо, която сте играли между 2 и 5-годишна възраст с конкретна история или роля.
 • Научете нов език. Когато научите нов език, вие се отваряте към уменията, които сте имали, когато сте говорили този език в предишен живот.  Когато се озовах в безкраен набор от синхроничности в Гвадалахара, Мексико, трябваше да науча  испански, за да продължа. Изведнъж, без никакъв план да го направя, започнах да изучавам астрология и кабала на испански език, въпреки че човек би очаквал израелец да изучава кабала в Израел и на иврит. По-късно открих, че Зохар, най-важната книга на Кабала, е написана в Гвадалахара, Испания. Смешно как душата помни неща, които сме забравили. Моя клиентка разказа подобна история. Тя имаше Венера (изкуството) в 12-ти дом от миналия си живот. Тя ми каза, че изведнъж имала желание да учи италиански. След около три месеца в курса си по италиански език, тя била завладяна от желанието да рисува, само за да открие, че е изключително талантлива.

Ние сме повече от нашето име, его и личност. Ние сме повече от нашата раса или религия. Ние сме дори повече от нашето човечество. Пътуваме между полове, сексуална ориентация, раси, култури, нации и планети. Няма „еврейска“ или „мюсюлманска“ душа, както и няма „човешка“ или „извънземна“ душа. Прераждането ни помага да преодоляваме предразсъдъците и фанатизма си като просто почукаме на предишните си животи и осъзнаем, че сме били и мъж, и жена, и вярващ, и атеист, и грешник, и светец.

So don’t be a stranger…this lifetime or…the next!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара