На 7 март във VIVACOM ART HALL ще бъде открита най-новата изложба с подводни фотографии на пътешественика и изследовател Михаил Заимов.

_MGL1462

Този път вместо дълбините на далечни океани, екзотични риби или останките на отдавна потънали кораби, той ще представи широкоформатни фотографии на миниатюрните нашенски черноморски обитатели. Не по-големи от палец, с мечтателни и красиви имена като звездоброец и морски паун, те сякаш населяват друга планета, а не заклейменото като мъртво Черно море, в което „няма нищо за гледане“.

_MGL0807

Михаил Заимов от години се бори за популяризирането на голямата си любов – Черно море и забравените му богатства и история. Населявано от най-древни времена, вплело в себе си легендите за възникването на човека и Великия потоп, за известен период Черно море е център на света, когато Константинопол е най-големият, богат и развит град на земята. То запада през Средновековието, когато се превръща във вътрешно море, а Проливите се затварят по политически причини и от тогава тъне в забрава и неразбиране, подложено на жестоко отношение от хората.

_MGL0683

„Изобилието на живот в родното ни море остава слабо познато за широката публика“, казва Михаил Заимов. „Дълг на народите, населяващи бреговете му и споделящи жизнените му ресурси, е да пазят и обичат водната му шир и да се постараят да предадат тези чувства на поколенията след тях.“ Според него именно децата са тези, които най-естествено се очароват от приказния свят, криещ се едва на метър под повърхността на водата – може би защото са най-близо до водната среда, от която сме произлезли и която толкова често пренебрегваме.

_G9A8609

Експозицията ще бъде придружена от специална интерактивна лекция за деца на тема „Животът в Черно море“, в която авторът ще разкаже за богатството на живот в Черно море, за историята му през вековете и защо е важно да се грижим за него и да го ценим.

„Черноморски портрети“ ще може да бъде разгледана във VIVACOM Art Hall, ул. Гурко № 4,  до 20 март, след което през април ще гостува на Морския музей в Истанбул.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара