Настроението ни често е като очила с филтър, през които  възприемаме света. То дава окраска и интерпретация на случващото се.

Представете си, че сутрин слагате розови очила и всичко около вас започва да блести в нюанси на розовото: слънцето, улиците и небето са виолетово-розови, дрехите на хората не са в типичните тъмни окраски, а са по-весели, цветни и ярки. Сигурна съм, че в такъв момент дори задръстванията по улиците няма да ви се сторят толкова дълги и тягостни, както преди.

А сега си представете, че виждате света в черни, мрачни краски. Как ли изглежда? Как се усеща? Какво ли се случва в душата ви при вида на тъмния и мрачен свят наоколо?

Ето това е настроението. Избор на очилата ми за деня. Цветовете идват отвътре, но те карат външния свят да изглежда различно.

Факт е, че има хубави и лоши дни. Факт е, че има обективни външни обстоятелства, които повлияват настроението ни, себеусещането ни, мислите, комуникацията. Ясно е, че понякога се виждаме неумели, смотани, или дебели и грозни, докато в други дни се чувстваме добре в кожата си и сме в мир със себе си. Случва се така, че един ден партньорът и децата  ни дразнят повече, докато в други дни ги виждаме като ангелчета и сме благодарни на Бог, че ги има в живота ни.

А как да имаме повече от последното? От какво зависят тези дни?

От нашата настройка за възприятие.

Чували сте навярно, че събитията във външния свят са неутрални по природа. Те просто се случват и в тях няма знак за плюс или минус. Ние им придаваме смисъл и качества. Чрез нашите филтри на възприятие.

Как може да използваме това?

Ние имаме възможността да управляваме състоянията си.

Случвало ли ви се е да имате неприятен ден с много проблеми и въпреки това да приемете покана за излизане с приятели? И ако се пуснете и оставите доброто настроение на компанията, веселото изживяване, забавлението и смеха да ви заразят, то вие започвате да се чувствате много по-добре! И дори проблемите, които са съпътствали деня ви, започват да ви се струват незначителни.

Какво ли би станало, ако самите ние можем да се заразяваме с различни настроения?

Всъщност можем. Има лесна и проста техника с която човек може да промени състоянието си. Ето и начинът, по който може да стане това.

Техника за управление на настроението

Би било чудесно, ако можете да се усамотите за около 5 минути и около вас няма външни дразнения и разсейващи фактори. Заемете удобна поза.

За да променим настроението си първо е необходимо да си изясним как бихме искали да се чувстваме. Ако сме ядосани или тъжни, няма как рязко да преминем от едното крайно състояние в другото. Не можем директно да преминем от гняв към радост. Затова – първо превключете към някакво междинно, по-неутрално състояние.

Огледайте се, погледнете през прозореца, направете си чаша чай, разходете се. И когато се отдръпнете от крайността, тогава можете да преминете към навлизане в нужното състояние – спокойствие, радост, концентрация, творчество, чувство за хумор.

След което си спомнете момент от живота си, когато в най голяма степен сте изпитвали тези чувства. Може да не помните конкретната дата,

но е важно да си припомните ситуацията.

Важното е да си спомните конкретен момент, конкретна сцена. Ако това е била последната ви почивка на море, върнете спомените си към случка на морето, която е предизвиквала нужното ви състояние. В кой точно момент докато бях на морето? “Там, на плажа, докато вълните докосваха стъпалата ми, а онази жена ми се усмихваше докато се разминавахме”

След като имате конкретна случка, затворете очи и се пренесете в онзи момент от живота си.

Спомнете си къде беше това? В коя част на деня? Как изглеждаше пространството около вас? Опитайте да си спомните определени детайли. Имаше ли хора наоколо? Какво виждахте? В какви нюанси на цветове е обагрена картината ? Спомнете си конкретни предмети както и разположението им.

А сега си припомнете звуците, характерни за случката. Това може да са конкретни разговори, шум на вълните, музика или нещо друго. Спомнете си ги.

И докато си ги спомняте, насочете вниманието към усещанията. Припомнете си мирис, вкусове, усещане за топло и студено, допир, усещания за начина, по който сте чувствали тялото си в онзи момент. Извикайте емоциите и чувствата които изпитвахте.

И… може би вече усещате състоянието, което искахте да предизвикате. Същото или подобно.

Останете в спомена колкото ви е приятно. Насладете се на изживяването.

А когато отворите очи, може светът да е станал с нотка по-различен.

Хубаво беше, нали?

От Свой избор

Facebook Twitter Google+

0 Коментара