Ако някога са ви зарязвали, жестоко и безцеремонно, ако са ви изневерявали така, че да разбият сърцето ви, значи това чувство ви е познато — чувството на вулканична ярост, задушаващ гняв и желание за отмъщение. Не се страхувайте от него, а вижте как да го усмири­те. Защото в повечето случаи желанието за мъст е от женски род.

woman-674977_1280

Сладка болка

Според изследвания вие не вършите нищо осъдително, когато размишлявате, планирате и си представяте сцени на отмъщение. Напълно е възможно желанието за мъст да е свързано с вродено чувство за справедливост на генетично ниво.

Но причината може да бъде и друга — чувството за възмездие чисто функционално по нищо не се отличава от желанието за утоляване на глада! Или казано с други думи, фантазиите за отмъщение доставят същото удоволствие, както и похапването на шоколад. Това твърди доктор Еди Хармън Джонс от университета в Уисконсин. Чрез специална технология за сканиране на мозъчните вълни той демонстрирал, че оскърблението активизира същите предфронтални участъци на мозъка, които се възбуждат при глад или жажда. В този смисъл човек получава същата доза удоволствие и когато отмъщава, и когато се наслаждава на вкусна торта или шоколад.

Сега става ясно защо жените не прощават лесно и стават толкова отмъстителни към хора, които са ги оскърбили — независимо от пола и близостта в отношенията — все пак масовите потребители на сладкото са точно представителките на прекрасния пол!

Бяло знаме

В резултат на своето откритие доктор Хармън Джонс прави следните изводи със сила на предупреждения:

  • желанията, които активизират мозъчния център на апетита, често водят до ексцесии;
  • тези, които изглеждат мазохисти и често се подлагат на „самоизтезания“, на практика са в състояние да изпитат подсъзнателно желание да причинят болка на тези, които са ги наранили.
  • Затова, ако сте мъж и сте решили да скъсате с любимата, или ако сте жена и сте решили да се помирите с обидената приятелка, нахранете я с шоколад и бонбони. Само така ще потушите желанието за отмъщение
  • Е, да, ама сега дамите имат основание да са на тръни всеки път, когато любимият се прибере с кутия бонбони вкъщи. Ами ако е намислил нещо лошо?

Facebook Twitter Google+

0 Коментара