В началото на лятото човек няма повече пари, но има повече ентусиазъм и оптимизъм и в тази връзка може и да е решил да си купи кола.

В този брой ще ви запознаем с нещата, които трябва да съобразите, когато си купувате кола.

Woman buying a new car

В началото са нотариусите.

За да прехвърлите кола, ви трябва нотариус. Там отивате двете страни (продавач и купувач). Трябва да се носят всички документи на колата (големият и малкият талон), както и документ за платен данък. Най-добре е да се вземе от самата община с холограмния стикер на бележчицата. Продавачът трябва да присъства с половинката си, ако имат брак. Трябва ви и документ за застрахователна стойност, който се изкарва от застрахователи или брокери. Струва около 30 лева. Плаща се държавна такса и такса за нотариус. За средните коли излиза около и малко над 100 лева. Съвет: обявете колата на стойността, на която я купувате. Да, ще платите малко повечко, ама няма да изглеждате мизерни в собствените си очи, а и ако недай боже, колата се окаже нередовна – тогава ще имате право да претендирате да ви върнат парите. Тоест, ако платите 8000 лева за колата, обявите, че сте платили 2000 и колата се окаже крадена, претенциите ви към продавача могат да бъдат само за 2 бона.

От нотариуса бягате в КАТ. Срокът е 14 дни, ама вие го направете в същия ден. Сама. Предишните собственици вече не играят. Там носите договора от нотариуса, талоните на колата, платения данък, гражданска отговорност и плащате 6 лева такса. Ако не искате да сменяте номерата, само променят данните в талоните на колата и сте готови за около час. Даже по-малко.

Woman_buying_a_new_car2

Честито! Колата официално – пред закона и Бога – е вече ваша.

Друг път ще я миете. Сега отивате при застрахователя, за да й прехвърлите застраховката на ваше име или ако няма – да й направите. Не я оставяйте без застраховка нито за час! Ако има застраховка и трябва просто да я прехвърлите на ваше име, после трябва да отидете и на нов оглед при застрахователя. Това е много важно и ако не го направите, все едно нямате каско, нищо че сте го платили.

Вижте кога трябва да й правите годишен технически преглед, сложете винетка и отивайте в сервиза за обслужване. Ремъци, масла, филтри, ангренажен ремък, проверка на спирачките и ходовата част са задължителни. Гумите също. Не спестявайте от нищо. Ако колата няма сервизна книжка, започнете да я водите.

Ако сте пресен шофьор и нямате опит, ето какво ви трябва:

– добър сервиз (не сменяйте сервиза, освен ако брутално ви лъжат или са брутално мързеливи и немарливи);

– добър тенекеджия, особено в началото (не всеки сервиз предлага и автотенекеджийски услуги);

– някой, който продава части втора употреба, ако сте горд собственик на по-непопулярна марка коли със скъпи авточасти, примерно – японски;

– застрахователен брокер, който ще ви напомня, че имате вноски, че застраховките ви изтичат и т.н. Обикновено човек забравя за такива неща и е добре някой да мисли вместо него.

Сега вече можете да измиете колата и да си сложите плюшеното мече на задната седалка. Но внимавайте! Има шанс колата да не успее да изсъхне и да мухляса и замирише. Измийте я основно, само ако е горещо и го дават да се задържи няколко дни такова, че да може колата добре да изсъхне и проветри.

В този брой професионалистът Тодор Тиролски липсва, защото той може да ви помогне, ако колата ви се скапе, а не когато точно сте я купила. Успех!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара