Ваканционните публикации в социалните мрежи улесняват крадците, които също използват сайтове като Facebook, Twitter и други, предупреждават германски експерти, цитирани от ДПА.

tree-426061_640

Преди да публикувате снимка от почивката си във Facebook, първо се замислете кой може да я види. Фотото може например да попадне под опортюнистичния взор на крадци. Те ще съберат две и две и ще разберат, че в дома няма никой, който да осуети проникването им, предупреждава Волфганг Балдерс от Отдела за предотвратяване на престъпленията към полицията на Кьолн, Германия. Според експерта е важно хората да разкриват възможно най-малко подробности за ваканцията си, докато отсъстват от дома.

„Датите и географската информация не принадлежат на интернет. Помислете също какво „говорят“ фотографиите. Ако например видят цялото семейство на снимка, крадците ще се уверят, че домът ви е празен“, казва Балдерс. Facebook дава възможност на потребителите да решават кой може да вижда публикуваните снимки. Twitter и Instagram обаче не разполагат с подобна опция, което означава, че хората трябва да са още по-внимателни с публикациите си в тях.

Като цяло е най-добре потребителите да не публикуват ваканционни снимки, докато не се се върнат от почивка. Родителите трябва да се уверят, че децата им се придържат към същите правила.

„Всеки, който споделя информация за почивката си, казва на света, че не си е у дома“, потвърждава и друг специалист по предотвратяване на престъпленията, Харалд Шмид.

Експертите напомнят на хората да не съсредоточават цялото си внимание върху социалните медии. Те трябва да се погрижат и за това домовете им да изглеждат обитаеми, за което могат да разчитат на съседите. Неокосената със седмици трева също издава липсата на хора у дома, както и препълнената пощенска кутия. Подобни издайнически сигнали могат да изкушат крадците, дори тези, които нямат профили във Facebook.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара