Любовта е химия. Обикновено така казва всеки, който временно е вън от властта на това чувство. Вярно е, отсичат учени от цял свят. Все повече изследователски центрове влагат напълно сериозни усилия в изучаването на едно от най-вълнуващите човешки преживявания като сложен процес от формули и реакции.

couple-

Изводите до този момент са единодушни – любовта и сексът даряват с дълголетие. Те са личната ни фармацевтична лаборатория, която е в състояние да ни предпази или избави от редица болести. Ето ги доказателствата:

Сила за имунитета

Здравословният ефект от романтичните връзки се дължи най-вече на усиленото отделяне на хормона фенетиламин, който учените единодушно наричат хормон на любовта. Той укрепва имунитета и действа като бариера на разрушителните последици от стреса. Дори само очакването на любовна среща влияе положително върху функциите на целия организъм. Същият ефект се постига и само с една страстна целувка на ден, траеща поне 2-3 минути.

Така че колкото повече фенетиламин произвежда тялото, толкова повече се забавят процесите на стареене.

Ключ към сърцето

Мъже, ето ви един от най-силните аргументи в полза на твърдението, че понякога е по-добре да послушаш инстиктите си, отколкото разума. Доказано е категорично, че тези от вас, които правят секс 3-4 пъти седмично, намаляват с 50% риска от инфаркт или инсулт в сравнение с другите, които се отдават на плътски удоволствия веднъж или два пъти в месеца.

Сексуалната активност снижава нивото на хормона тестостерон. Когато е в голямо количество (а това се случва при продължително и принудително сексуално въздържание) той ускорява стареенето на клетките. Този хормон действа като катализатор при образуването на белтъка, а това води до ускоряване на процесите на жизнения цикъл. И тъй като в мъжкия организъм по принцип има повече тестостерон, се смята, че вероятно това е една от причините мъжете да живеят по-малко от жените.

Отлична защита

Срещу рак на гърдата! Активният секс предпазва не само от заболявания на сърдечносъдовата система. Гръцки учени например уверяват, че оргазмът предпазва от рак на гърдата. И то не само жените, но и мъжете, въпреки че при тях това заболяване се среща значително по-рядко.

Срещу целулит. Според изследване на немски учени, интензивните интимни връзки са и едно от най-добрите средства за предпазване от целулит при жените. По време на полов контакт женското тяло отделя естроген (женски полов хормон) в голямо количество. Хормонът действа регенериращо на кожата. Тя става по-гладка и еластична.

Срещу астма и кожни екземи. Подплатеният с емоции секс е чудесно профилактично средство срещу астма и някои кожни екземи. Той е и една от най-надеждните защити срещу артрит и ревматизъм.

Лечителят в леглото

Новите теории са на път да отворят нова страница в отношението към секса не само в личен план, а и в медицинския свят. Сексът не само предпазва, но може и да лекува редица заболявания като болки в гърба, затлъстяване, заболявания на пикочния мехур, хипертония, хемороиди, тахикардия, треперене, изпотяване, кошмари и безсъница, както и астма, екземи, алкохолизъм, наркомания, отичане на краката.

Досегашните проучвания на френски медици установили, че от болки в гърба се оплакват предимно мъже и жени, които имат неудовлетворителен или никакъв сексуален живот. От друга страна в много случаи натрапчивата болка в гръбначния стълб при пациенти с дългогодишно страдание изчезва след няколкомесечни интензивни сексуални контакти.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара