Темата „Полеви изследвания на международния секс” за „Жената днес” ми хрумна една вечер край морето, докато слушах как многолюдна, развеселена и разнородна по възраст женска компания обсъждаше предимствата и недостатъците на мъжете от различни нации в леглото.

girls-426382_1280

И аз не помня точно как се стигна до пикантната тема, но двамата мъже на масата, отрупана с пържен сафрид и бутилки изстудено бяло вино, буквално онемяха, потънаха в превъзбудения словесен водопад, който изведнъж се разплиска наоколо им. Аргументи и факти, мерки и сантиметри, въздишки и пустосвания, купища лични свидетелства и митове прозвучаха в оная паметна вечер, през която всяка жена на масата без задръжки разказа поне по една история.

Какво установих на финала на този интересен отвсякъде разговор като професионален джендър разузнавач? Стереотипите не само съществуват, но и често подвеждат. „Италианците били супер любовници, нищо подобно, все пак бащата на детето ми е италианец”, кълнеше се една от най-разгорещените участнички в спора. Друга шумно й опонираше, скътала до сърцето си скъп спомен за един страстен Ромео. Трета сподели печален опит с японец; четвърта, напротив, се прехласна по азиатските мъже, като замълча деликатно на неделикатен въпрос за размера на мъжеството им. Когато пета взе да разказва за преживяването си с чернокож по време на студентска бригада в Америка, разговорът притихна, разстла се някаква сложна амалгама от завист и предразсъдъци. Но имаше и още: трепети по чувствени латиноси, разочарования от хладни скандинавци, спомени за разсъбличащи арабски очи…

Признайте си, главите ни са пълни с клишета и фантазии за любовници иностранци. От малки ни втълпяват – виновни са приказките! – че спящите красавици ги спасяват принцове от чужди, далечни земи. Имам не една и две приятелки, които се поддадоха на този дълбоко отпечатан импулс и тръгнаха да гонят дивото, плащайки за това прескъп данък самота. Други обаче са щастливи със своите „извънземни” половинки. Тоест, рецептата не е една.

Моето лично мнение е, че междунационалната тръпка е важна част от опознаването на света. Не че препоръчвам секса като основен инструмент на глобалния културен обмен (между другото, мъжете го практикуват), но понякога дори един безобиден флирт – като подправка на върха на ножа – може да оцвети спомените ви или да ви донесе по-ценна информация отколкото хиляди пропътувани километри, тонове снимки и изчетена литература.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара