Хората ежедневно изпиват куп лекарства, особено в сезона на вирусите. Разнообразието в аптеките и рекламите допълнително спомага за това. А сигурно всички са чували приказката, че хремата минава с лекарства за 7 дни, а без лекарства – за една седмица.

 

Homeopathy

 

Не ни стига това, че околната среда става все по-агресивна към хората със замърсяването на въздуха, почвите и водите, а оттам и на всичко, с което се храним, но и ние допълнително си добавяме безразборно химически субстанции под формата на лекарства и ваксини, чието въздействие върху организма невинаги е безобидно и безвредно. А в някои случаи страничните ефекти водят до пряко

потискане на естествените защитни сили,

които са ни много необходими в този преходен сезон.

Поради тази причина и пациенти, и лекари търсят алтернативни начини за лечение, които са ефикасни, но без странични ефекти и по естествен начин стимулират имунитета и защитните сили. Хомеопатията е един от холестичните методи за лечение, който все по-често се прилага в ежедневието.

Най-общо острите състояния, към които спадат настинки, остри вирусни инфекции и грип, протичат по два модела: с остро начало – когато човек си ляга здрав и се събужда много болен, и с по-бавно, постепенно начало – когато болестта се развива за 2-3 дни. Често първият симптом, че се разболяваме, е температурата. Доказано е, че треската е полезна, тя помага на организма в борбата му с инфекцията, а опитите за контролиране на температурата с антипиретици по-скоро го объркват в усилията да се излекува и могат да удължат боледуването. В лабораториите изолирането и изследването на бактериите става при 37 градуса С – това е температурата, при която те най-добре виреят, т.е. когато се стремим да поддържаме близка до тази температура при болест, ние създаваме най-подходящите условия за развитието на вирусите и бактериите.

Какви хомеопатични препарати са подходящи при настинки, вирусни инфекции и грип?

Осцилококцинум е сравнително широко известен препарат за профилактика и лечение на вирусни заболявания. Условието да е най-ефективен е вземането му при първите симптоми. За профилактика може да се приема по един флакон на всяка 1-2 седмици.

Ако настинката започне остро, с рязко покачване на температурата, най-често се прилагат следните препарати:

Аконитум – при настинка след излагане на сух, студен вятър. Когато температурата бързо се покачва до високи стойности – 39-40 градуса С; съпроводена от сърцебиене, зачервяване на лицето, но без изпотяване; жажда за студена вода; неспокойствие с чувство на страх; втрисане с усещане за студ и горещина.

Беладона използва се при подобни случаи, но при отсъствие на жажда; има изпотяване, температурата е с пикове и спадове; силна чувствителност към светлина, шум; често се използва като лекарство в началото при ангини.

Апис мелифика температурата се повишава рязко, но е по-умерена; типично е силно зачервеното гърло с парещи и боцкащи болки, които се облекчават от студено; обикновено има оток.

 

При по-постепенно повишаване на температурата и начало на заболяването се препоръчват:

Ферум фосфорикум – умерена температура до 38-38.5 градуса С, съчетана със суха кашлица, болки в ушите, кървене от носа, редуване на червенина с бледност на лицето.

Гелземиум умерена температура с голяма обща отпадналост и слабост; стягащо главоболие; натежали клепачи; тръпки по гърба и треперене с мускулни болки; обилно изпотяване с липса на жажда.

Бриония силно главоболие от най-малкото движение с желание да се лежи неподвижно; сухота на лигавиците с желание за големи количества студена вода; суха, болезнена кашлица; ставни и мускулни болки.

Рус-токсикодендрон – често след излагане на студ и влага или мускулно пренатоварване; силна отпадналост и скованост с мускулни и ставни болки, които се облекчават от раздвижване, което кара болния да променя постоянно положението си в леглото; херпес около устата.

Евпаториум перфолиатум – силни болки в костите, които се усещат сякаш са потрошени, болки в гърба; зачервяване и силни болки в очите, които се влошават при притискане.

 

Това са само някои от най-често използваните хомеопатични монопрепарати. В аптеките се предлагат и комбинирани, които също вършат добра работа, ако сте с добра жизнена сила и имунитет. Ако обаче сте от тези, които често боледуват, най-вероятно ще се нуждаете от т. нар. „конституционално лечение”, което е индивидуално за всеки и е насочено към стимулиране на естествените защитни сили на организма и подобряване на неговата устойчивост към инфекциозни агенти. Хомеопатията е ефективен метод за лечение и профилактика без странични ефекти и е подходяща за всички възрасти.

 

И няколко съвета за поддържане и подобряване на имунната система:

– здравословен начин на живот, добра лична хигиена, по възможност по-малко умствен и емоционален стрес;

– естествени храни, богати на жизненоважни витамини и минерални вещества, а ако няма време поради забързаното ежедневие, може да се приемат и хранителни добавки (разбира се, да са от естествен произход);

– физическата активност и контактът с природата имат също много силен възстановяващ ефект.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара