Маслен крем

Приготвяне: Смесват се 100 г чист пчелен мед, 100 г прясно краве масло или чист маслинен зехтин и 2 ч.л. бяла дъвка (сакъз), счукана на прах. Разбъркват се добре, за да стане като крем.

Как се приема: Сутрин обяд и вечер 30 минути преди ядене се взема по 1 ч.л.

Билкова отвара

Приготвяне: Смесват се агримония и бяла ружа – корен и цвят – по 1 с.л. от двете, 2 с.л. листа от широколистен живовляк, 1 ч.л. анасон – семе, 2 с.л. чист пчелен мед. В литър вода врат на тих огън 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Как се приема: Двадесет минути след горното и два часа след ядене се пие по 75 мл. Трябва да е топла.

Процедури

Вечер преди лягане да се прави около 10 минути инхалация с вдишване на парата, образувана от кипенето на 150 мл вода с 1 ч. л. сода бикарбонат. После се поставя съгреваещ компрес от 4 хасени парчета, натопени в камфоров спирт, наполовина разреден с хладка вода.

Сутрин и вечер да се прави лек и сух масаж на сливиците с двата палеца от под ушите до под брадата 10 пъти и в обратна посока също 10 пъти.

Важни добавки

Много полезно е да се смърка с носа по малко чай от лайка с 2-3 капки розова вода.

След всяко ядене да се прави гаргара с отварка от анасон – семе (една чаена лъжичка се запарва с 500 мл кипяща вода, ври на тих огън 10 минути и като изстине, се прецежда).

При силна пресипналост или загуба на гласа е много полезно сутрин 5-10 минути след ядене да се прави гаргара с 1 с.л. чист винен оцет.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара