Росен Михайлов е професионален източен терапевт, който работи с едни от най-ефективните източни техники като аюрведа йога масаж, юмейхо, методи от  китайска традиционна медицина и звуколечение с тибетски и кристални купи. В работата си той интегрира знания от различни учители от далечни краища на света. Защитник е на идеята, че холистичният подход съхранява енергията и поддържа баланса, а резултатите са тотално преобразяване – на лице, тяло и аура.

Какво бихте препоръчали за засилване на имунитета в тази сложна ситуация, съчетана и със смяна на сезоните?

Изграждането и съхраняването на имунитета точно сега е от изключителна важност и добър начин за това е холистичният подход.  На първо място е задължително движението. Сигурен съм, че всеки вкъщи има пространство, което позволява това. Започнете с елементарни упражнения – лицеви опори, клекове, разтягания – всичко, което ще помогне за редуциране на заседяването. А застояването на едно място определено напряга психиката, особено в тази извънредна ситуация като сегашната.

Как да се погрижим за кожата си, която е лишена дори от продължително излагане на слънце и въздух?

Лесен и практичен съвет от  мен е всеки да намери някакво леко масло, дори зехтин. Да маже ежедневно кожата  на цялото тяло с въртеливи движения. Целта е тя да бъде загрята, освен хидратирана. Освен това е хубаво поне веднъж дневно да се изпотим от физическа активност, защото това е най-доброто средство за пречистване от токсини.

В период, който е стресиращ и за тялото, и за психиката, е важно с какво се храним. Как да подберем храната в ситуация на ограничени продукти и светкавично пазаруване от страх?

На първо място – пийте повече вода! И нещо много елементарно, но базирано на древни рецепти – препоръчвам чесън. Всеки има чесън вкъщи, но обикновено рядко се сещаме да хапваме отделни скилидки. Разбира се, препоръчвам и повече плодове и зеленчуци, особено лимони, които са концентриран източник на витамини.

Какви източни практики бихте препоръчали в домашни условия?

Най-важното е да се търсят методики, които да успокояват и да изчистват напрежението. Това, което виждам в момента, е огромен страх, голяма драма, което на мен лично не ми харесва. Коронавирусът се сравнява със смърт, а това не е така. Традиционните и лесно достъпните методи за успокоение са йога и медитация. Те освобождават мозъка от напрежението. Четете книги, практикувайте някакво изкуство у дома. А  тревожният информационен поток трябва драстично да се намали.

Как да се поддържаме максимално красиви в тези ограничени условия? Комуникацията, особено работната, продължава, макар и във виртуална среда.

Ако човек се грижи за здравето си, той със сигурност ще изглежда и добре. Тук е и най-същественото при нашия холистичен център – колкото и хората да използват козметика, ако не се движат и не се детоксикират, няма как да изглеждат добре. Трябва да се внимава какво ядем, как и колко време почиваме, дали си осигуряваме достатъчно движение, каква вода пием, какъв въздух дишаме – хубаво е да проветряваме често. Ние направихме например онлайн платформа с нашите най-добри инструктори по йога, с която да помагаме на хората да си правят упражнения и успокояващи медитиращи практики у дома.

Каква е вашата прогноза за психическото и духовно състояние на хората след тази криза?

Определено в момента се усеща едно напрежение, което идва от затварянето между 4 стени, трудността на работния процес от вкъщи, както и осезаемия стрес от икономическите сътресения. В момента сме изправени пред един голям проблем, който се отнася до здравето и вероятно парите ще останат на заден план. Хората ще се променят към добро и ще опознаят по-добре себе си. Не трябва да се плашим, защото вирусът ще отмине. И не бива да го асоциираме със „смърт“. Най-вероятно хората ще се обърнат към източните практики. Подходяща практика след такъв напрегнат период е Юмейхо. Това е японска мануална терапия, известна като „божествен масаж“ и с древни техники с произход от Китай и Непал. За тази практика най-важно е дали човек има правилна симетрия – дали е изправен. Тя влияе добре на всички видове изкривявания, причинени от продължително седене. Помага изключително добре при хронична умора, болки в гърба, гръбначни изкривявания, главоболие, депресия, неврози, психо-емоционално напрежение, наднормено тегло и много други.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара