Насекомите, които имат истински жила са от рода Хименоптера, включващ Апиди – едри мъхести пчели, земни пчели, оси и стършели – род Веспиди. Жилото се разполага в корема на насекомото и е свързано със сак, който е пълен с отрова, която в момента на ужилването се инжектира в подкожната тъкан.

Жилото на пчелата е облицовано с множество шипчета и при ужилване остава в тъканите на ужиления, това предизвиква смърт за пчелата непосредствено след ужилването. Осите също имат жило, но няма шипчета по тях, поради тази причина не умират и могат да жилят многократно.

ухапване от оса

Отокът и болката след ужилване се дължи на токсини, съдържащи се в отровата на насекомото. Те са изключително опасни и освен лека алергична реакция, могат да предизвикат поява на алергичен шок.

Алергичните реакции от този тип са генетично детерминирани и човек може да развие тежка алергия към токсините с анафилаксия, въпреки, че е бил ужилван многократно и без развитие на общи реакции.

Симптоми при ужилване от пчела или оса

Локална реакция

Отровата при ужилване от пчелата и осата причинява локално на мястото на ужилване оток, сърбеж, зачервяване и болка, които могат да отминат до няколко часа. Тежестта на това ужилване се определя от много фактори – вида на насекомото, броя на ухапванията, локализацията, алергичната предиспозиция на индивида. Като цяло повечето хора след ужилване на пчела или оса не развиват обща алергична реакция.

Генерализиран обрив

Хората, които имат алергия към токсините, които се съдържат в секрета от оси и пчели, могат да получат доста по-изразена алергична реакция. Отокът при тях ще е по-голям от стандартния, също така появата на обрив по тялото и крайниците е силно сърбящ.

Отоци ( *оток на Квинке) могат да се появят в областта на клепачите, езика, устата, на ларинкса, което води до затруднено дишане и астматиформени пристъпи.

*Отокът на Квинке е остро протичащ и бързо преминаващ алергичен оток на кожата, подкожната тъкан и лигавиците.

Алергичен шок

Има малък процент от хора, които имат силно изразена алергия към оси и пчели. При ужилване, те могат да развият много тежка алергична реакция или по точно анафилаксия, която да прогресира до бърз и генерализиран оток по тялото, оток на Квинке, сърбящ обрив, спадане на кръвното налягане и колапс. В някои прекалено тежки случаи може да настъпи и смърт.

Дихателни симптоми при анафилаксията са:

 • хрипове причинени от спазми на бронхиалните мускули
 • недостиг на въздух
 • дрезгавост
 • болка при поглъщане
 • кашлица
 • болка и стягане в гърдите
 • оток на горните дихателни пътища
 • При сърдечно-съдовата система при анафилактична реакция симптомите са:
 • сърцебиене
 • понижено кръвно налягане
 • спиране на сърцето

Лечение при ужилване от пчели и оси?

При локална реакция се използват антихистамини и локални кортикостероиди. При генерализиран обрив, през устата се включват кортикостероиди, а при тежки генерализирани реакции със затруднено дишане и говор и едем на Квинке  – кортикостероиди, като метилпреднизолон мускулно или венозно. При алергичен шок – адреналин.

Как да постъпите ако ви ужили пчела или оса и сте сами в къщи ?

При ужилване, жилото трябва да бъде отстранено възможно най-бързо без значение какъв ще е начина. Измийте мястото на ухапването с вода и сапун и поставете локален антибиотик. Може да наложите студен компрес на мястото на ухапването, а ако сте проявили алергична реакция е добре да разполагате със специален сет за спешни случаи.

За дасе предпазите от ужилване избягвайте места, на които има такива насекоми. Различните електроуреди, като косачка например могат да провокират насекомите. Силните парфюми, сладките напитки и ярките дрехи привличат ги привличат.

Трябва да сте наясно, ако в миналото сте имали изразена алергична реакция след ухапване от пчела или оса, че трябва да реагирате много бързо.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара