След неделята на Сирни Заговезни започват Великденските пости. През 2023 година те стартират на 27 февруари, понеделник, и продължават до 15 април, включително. През 2023 г. Възкресение Христово ще празнуваме на 16 април.

По време на постите не трябва да се ядат животински продукти – месо, мляко, млечни продукти, яйца. Дори зехтинът и олиото са забранени в някои от дните. Могат да се консумират всякакви плодове и зеленчуци според сезона, включително сушени, ядки, соеви продукти и дори сладки и сладкиши, стига те да не включват животински продукти.

Ако постите, диетолозите съветват да хапвате тахани – полезни и хранители – сусамов, бадемов, лешников.

Добър източник на протеин са всички бобови растения – боб, грах, нахут, леща.

Идея: Приготвяйте си арабски хумус със сварен нахут, сусамов тахан, зехтин и подправки и зеленчуци по избор.

Великденски пости 2023 по седмици:

През първата седмица се спазва строг пост. От понеделник до събота могат да се консумират само растителни продукти без олио и вино.

През втората седмица строгият пост е само в сряда и петък. В събота и неделя са разрешени олиото и виното.

Третата седмица се нарича „Кръстопоклонна“ и от понеделник до петък задължително се спазва строг пост, като отново в събота и неделя олиото и виното са разрешени.

Четвъртата и петата седмица се спазва хранителен режим като от седмица две.

Шестата седмица също се следва като втората, но на празника „Връбница“ в събота е разрешено консумирането на риба, хайвер или други безгръбначни животни.

Последната седмица се нарича „Страстна седмица“ и е най-строга. Хранителният режим от понеделник до събота включва строг пост, а на Разпети петък не се консумира никаква храна, нито дори вода и напитки, ако здравето ни го позволява.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара