По време на грипните сезони, а и докато има COVID, е много важно да запазим силен имунитет. Ваксинирани или не, има лесен начин да засилим имунитета си с помощта на вкусни билкови чайове. По-добре да се подсилим от сега за да не се разболяваме тъкмо за лятото.

Билки за по-силен имунитет

С цел повишаване на имунитета по естествен, ефикасен и „био“ начин, е препоръчително да се приемат определени билкови екстракти ежедневно. За добро общо здраве и профилактика са подходящи билките – Ехинацея, Бъз, Мащерка, Гинко билоба, Куркума, Женшен, Карамфил, Алое вера и др. Всяка от тях може да се приема във формата на функционални и лечебни чайове.

Как билките подсилват имунитета?

Вероятно ви е известно, че билките имат антиоксиданти и помагат за детокс на организма. Но освен тази полза, и силния им аромат, те имат и още едно страхотно свойство. Антиоксидантните съединения в билките премахват свободните радикали, отговорни за увреждането на клетки в организма ни. Поради това, билките все още са най-ефикасния и натурален имуностимулант.

Как правилно да комбинирате билките?

Всяка билка има конкретно свойство и помага на определени системи в организма. Колкото по-разновидни билки пием, толкова по-комплексно ще подсилим функциите на тялото си.

Седем билки за по-силен имунитет

Тези седем билки ще засилят вашия имунитет и ще подготвят организма ви за препятствията на делника.

Женшен

.

Чаят от женшен е подходящ за настинка и за инфекции на дихателните пътища. Той съдържа панаксен, който успокоява и елиминира болка, както и глюкозиди, регулиращи нивата на кръвната захар. Женшенът има седем имуностимулиращи съставки и действа спирателно на възпалителните процеси. Не се препоръчва употребата на женшен за повече от 3 месеца, както и от бременни, кърмачки и деца.

Мащерка

Мащерката е подходяща за детоксикиращи чайове и подпомага храносмилането. Една чаша на ден успокоява нервите и подобрява функционирането на черния дроб и жлъчния мехур. Освен това, мащерка се препоръчва при кашлица и възпалено гърло, както и профилактично за имунитет.

Бъз

Бъзът и конкретно черният бъз се използва като лекарство от хиляди години, разпознато от Хипократ като ключово за подсилването на имунната система. Бъзът може да се използва в първите дни след грипни симптоми за да потуши признаците на болестта до четири дни по-бързо. Черният бъз е богат на витамин C и има силен антиоксидантен и антибактериален ефект.

Ехинацея

Ехинацеята е научно доказан мощен стимулант на имунната система. Химичният й състав засяга вродения имунитет и се използва при комплексното лечение както на възрастни, така и на деца. Наричат ехинацеята още и натуралния антибиотик. Чай от ехинацея обаче може да се пие и по три пъти на ден, даже е препоръчително. Помага за намаляване на тревожност, болки в гърлото и дихателни инфекции, както и за подобряване на цялостния имунитет.

Алое вера

Алое вера с причина е познато име в света на козметиката и био храните. To е богато на минерали, витамини и аминокиселини, с повече от 200 полезни съставки, някои от които изключително редки. Полезните действия на чай от алое вера включват засилване на кръвопотока, тонизиране и ободряване, пречистване на храносмилателния тракт и, познахте, засилване на имунната система.

Карамфил

Освен като подправка, карамфилът може да се ползва и за билкови чайове. Характерно разпространен в азиатската и северноевропейската кухня, сигурно не сте се замисляли за всичките полезни, не само вкусови, качества на карамфила. Той е поредният антиоксидант в нашия списък, но освен това има и доказан положителен ефект върху психиката. Поради високото съдържание на витамини от група B и това, че е афродизиак, чаят от карамфил намалява психическото напрежение, успокоява и даже има положително действие върху депресия.

Джинджифил

Джинджифилът е древно средство в борбата срещу инфекциите и до ден днешен е сравним по ефективност с лекарствата на западната медицина. Той е афродизиак, антиоксидант, антисептик, с антибактериално действие и въобще на всичко, което не е добрият имунитет, джинджифилът е „анти“. Най-подходящ е за възпаления на гърлото и за облекчаване на бременност.

Как да подсилите имунитета си с чай?

Няма да сгрешите с която и от изброените билки да си направите имуностимулиращ чай. Какво по-лесно и приятно от чаша топъл чай за начало или край на деня? Така ще получите нужната хидратация и ще си набавите антиоксидантите, необходими за здрав организъм. А ако си изградите навик да пиете вкусни билкови чайове всеки ден, ще имате силен имунитет целогодишно.

Чай от джинджифил

Приключваме статията с любимия ни чай от джинджифил и още няколко от полезните му свойства. Детоксикиращия ефект на този чай може да повдигне тонуса и настроението, а също и да помогне с киселините и подуването на корема. Силният аромат на джинджифил ще ви гарантира и свеж дъх. А ако вкусът ви се струва твърде пиперлив или лют, може да сте сигурни, че на бактериите също няма да им е любим.

За да се сдобиете лесно с имуностимулиращи чайове в различни комбинации: https://befit.bg/hrani/napitki/chaj

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара