Насред световния локдаун тази пролет, „Ковид-19 срещу Лято-20“ даваше заявки за сериал, но жанрът бе неясен. Всички кътахме надежди за романтична сапунка с елементи на драматизъм (за да не се губи съспенсът), но СЗО, генералите, политиците и „експертите“ ни поливаха от екраните с ледени душове и вещаеха развития в стил хорор.

rixos белек

Плажът на Rixos Premium Belek

През юни вече бях „мангъровист“, но, уви, планираната чудна ваканция в турската перла с гръцки дух Бодрум се изпари поради двустранни карантини (никога не бях чакала така зуум среща на европейските лидери – трябваше да решават къде отварят и къде затварят граници). Затворената частично Гърция изви километрични опашки на КПП „Кулата“. Задължителните регистрации и PCR тестове (на цената на минимална работна заплата за семейство) накараха мнозина да се въздържат от традиционната си ваканция в Гърция. Лято- 20 се опълчи срещу Ковид-19 най-вече в родните хотели, къмпинги и плажове – българите казаха „не“ на страха.

Лятото винаги ми се е струвало престъпно кратко, а през 2020 – почти болезнено. В предковидните години чертаех географски карти за бягство от студа на прилични цени с чартър – до края на октомври в Анталия, през ноември, февруари, март и април – в Египет, Тунис или Дубай, през декември и януари, опциите се стесняваха до далечни и скъпи дестинации отвъд океана…

Привечер на плажа на Nirvana Mediterranean Excellence в Кемер

Но още не е късно за лято!

Плажът на Rixos Premium Belek

След като в средата на август отпаднаха изискванията за карантина и PCR тестове, онази юнска ваканция в Бодрум се превърна в лелеяна октомврийска почивка в Анталия – южният турски рай. Всъщност тестването в Турция въобще не е проблем – ако (и когато) се налагаше, всеки гост можеше да си го направи спокойно в или близо до хотела с помощта на посрещащите турагенти срещу няма и 20 лв. Но до края на сезона (който поради хубавото време може да продължи и през ноември) до турските курорти летят чартъри на Emerald Travel, а местните летища, туристически агенции и хотели са се погрижили за спазването на всички мерки за безопасност, свързани с коронавируса. Подходът им е ненатраплив, но повсеместен – затова се чувстваш навсякъде наистина в безопасност.

Nirvana Mediterranean Excellence

Турция примамва туристи от цял свят с ексклузивни хотели за всеки вкус, с различни концепции за настаняване и забавления, но с безупречно висок стандарт на обслужване и храна. Качеството е високо дори в най-ниския клас 5-звездни хотели (туроператорите неофициално са си ги разделили на 3 категории).

The Land Of Legends Kingdom Hotel

Почивката ми в Анталия този октомври

се случи в Nirvana Mediterranean Excellence в Кемер и The Land Of Legends Kingdom Hotel с неговия уникален тематичен парк – истински воден „Дисниленд“, и следобеден плаж в Rixos Premium в Белек. И трите от висок клас, с безупречно обслужване и мерки за безопасност. И на трите места се чисти маниакално, персоналът е въоръжен с маски и ръкавици навсякъде безотказно, а туристите се чувстват напълно спокойни и единственото им „задължение“ е да се отдадат на почивка, забавления и наслаждения.

Любимият аперол е част от all inclusive в Nirvana

В Турция носенето на маски по улиците и в откритите пространства е задължително. Но в хотелите тази забрана е модифицирана елегантно и удобно за гостите: във всички открити зони на хотела, включително терасите на ресторантите, докато се храниш и общуваш около маса, или отдъхваш на плажа няма нужда от маски.

Те се изискват единствено около блок масите в ресторантите и в магазинчетата и закритите пространства.

Забравили сте си маската? Няма проблем. На входа на ресторанта любезно ще ви предложат (отново и отново, и отново) маски за еднократна употреба.

Храната вече не е разположена на открити шведски маси, а зад големи плексигласови витрини – посочвате на келнерите с маски и ръкавици зад баровете какво и колко да сложат в чинията ви, колкото пъти искате. Освен че е по-хигиенично, е и доста по-дисциплиниращо: всички сме склонни да прекаляваме, когато сами пълним чинията си, а после се чувстваме натежали и преяли. Оставяме чиниите наполовина пълни, а себе си – изцяло пълни с чувство на вина, че похабяваме толкова добра храна. Напитките се сервират от келнери по масите, именно за да няма струпване на хора около баровете.

The Land Of Legends Kingdom Hotel e създаден за деца, родителите тук са само придружители.  

След всеки клиент масите се дезинфекцират щателно, а приборите за хранене са предварително опаковани в индивидуални картонени джобчета. Масите са разположени на достатъчно разстояние една от друга.

В много от all inclusive хотелите има и а ла карт ресторанти,

работещи включително и на закуска, където вместо от блок маси, храната се поднася от сервитьори на масата ви, след като я посочите от менюто. Всичко зависи от категорията на престоя ви и от хотела, който сте избрали.

На плажовете възможностите са подобни – от павилионите и кабаните за семейства и компании, до индивидуалните шезлонги – отстоянията чинно се спазват, почистват се постоянно, а слънцето е щедро и далеч по-добър дезинфектант от всичките химически препарати, с които можете да се поливате навсякъде в изобилие.

Стаите блестят от чистота, излишно е да се казва. По много пъти на ден се дезинфекцират всички повърхности в обществените зони, където е създадена и организация за спазване на физическа дистанция между гостите.

В амфитеатъра за шоуто с делфини, моржове и белуги в The Land of Legends Theme Park също ще ви посрещнат с еднократни маски (ако не носите своята) – редовете на водния стадион са отворени за публика през един.

Ваканция в тематичния парк е най-хубавият подарък, който може да направите на децата си на всякаква възраст – щастието и усмивките са гарантирани дори на лицата на вечно недоволните тийнейджъри. На каквато и възраст да сте, ще зарадвате детето в себе си много от водните атракции, адреналиновите скоростни влакчета и дори Маша и Мечокът ще ви станат симпатични.

Важно е, че лятото още е тук, водата – топла, слънцето – ласкаво, храната – вкусна. И всичко това на час полет с чартър при съседите.

Офертите на Emerald Travel за Турция

Facebook Twitter Google+

0 Коментара