Попадналият на остров Малта гледа с невярващи очи яркия широк хоризонт и блестящото море. Недоумява как може да се вярва на изрази като „Виж Неапол и умри“, когато точно в сърцето на Средиземно море се намира истински остров на съкровищата. Средновековни крепости, величествени катедрали, толкова древни храмове, че са с поне 1000 години по-стари от египетските пирамиди в Гиза – това са само част от забележителностите на Малта, побрани на едва 316 кв. км площ. Легендите за Одисей, който остава 7 години на острова, запленен от нимфата Калипсо, и разкази за рицарски подвизи допълват приказката.

Малта

Изглед към Ла Валета – „град, строен от джентълмени за джентълмени”

Тук митове и реалност се смесват подобно на кръвта в жилите на малтийците. Тя е микс от арабска, латинска и англосаксонска. Точно затова малтийският език е странна комбинация от арабски и италиански. И това е единственият семитски език, който използва латинска азбука. Но за успокоение на туристите, английският също е официален. Нещо повече, Малта е популярна с училищата си за изучаване на английски. В продължение на над 160 години е колония на Великобритания – до 1974 г., когато и последният британски войник я напуска. Наследство от англичаните е лявото движение, което затруднява, ако решите да си наемете кола.

Добрата новина е, че Малта е сред малкото държави, които могат да се обходят и за ден. Площта на главния остров Малта е 246 кв. км, а най-голямото разстояние тук е 27 км.

Другата добра новина е, че малтийската столица Валета е европейска столица на културата за 2018 г. и есенният й календар е препълнен с културни и светски събития, а между София и Малта има директна самолетна връзка. Което прави всичките тези хубавини достъпни на един полет разстояние (или 2 часа).

Древните крепостни стени на Ла Валета

В съседство са островите Гозо (едва 68 кв. км) и Комино (2 кв. км), който има всичко на всичко шест жители, но разполага още с хотел и черква и е предпочитано място от любителите на водните спортове и спокойствието.

Миниархипелагът се състои от общо 67 града. Често две съседни улици се оказват в два различни града, които освен това си имат собствени кметства и дори различни регистрационни номера на автомобилите.

Аристократичната Ла Валета

Столицата Валета е кръстена на рицаря Жан Паризо дьо ла Валет от Ордена на св. Йоан. Йоанитите управляват 268 години острова, подарен им от Карл V – император на Свещената римска империя и крал на Испания. Те се превръщат в герои на Европа, когато през 1565 г. заедно с малтийците отблъскват 40-хилядната турска армия на Сюлейман Великолепни.

Поглед към морето от столицата

Преди да загубят острова от Наполеоновите войски през 1798 г., рицарите оставят тук католическата вяра и своя символ – малтийския кръст. Тяхно дело са и внушителните дворци и катедрали. Една от най-впечатляващите е ко-катедралата „Св. Йоан“ в столицата Валета. Тя е разделена на осем части – за всяка страна, представена в Ордена. Интериорът й е бароков шедьовър. Под богато украсения й под са погребани най-смелите рицари. Музеят към църквата пази картини на гениалния Караваджо, колекция от фламандски гоблени и сребърни вещи.

Традиционната малтийска улица

Сър Уолтър Скот описва Валета като „град, строен от джентълмени за джентълмени“. Най-много дворци и катедрали има край няколко площада, които ще прекосите, ако вървите от Градската врата на Валета към центъра й. Нека не забравяме, че това е най-малката столица в ЕС, а жителите й са едва 6000. Сред многото красиви градини тук е „Барака Гардънс“, откъдето се открива прекрасна панорама към Голямото пристанище. Забележителност тук е и Дворецът на Великите майстори, който сега е седалище на правителството и парламента.

Тихата Мдина

Една от най-красивите части на Малта е някогашният й политически център – Мдина, който има 3000-годишна история. Живописният стар град, разположен на скалист хълм, е известен като „града на благородниците“ или като „безмълвния град“ заради високите стени и плътно затворените врати и прозорци. Макар да е в центъра на острова, от него се вижда морето. Тесните му калдъръмени улички са като музей на архитектурата. Тук могат да се видят сгради и орнаменти от Средновековието до късния барок.

Ако жител на Малта поиска, може всеки ден да се моли в различна църква.

Историческият град Мдина

420-хилядното население на трите острова – Малта, Гозо и Комино, разполага с 365 църкви. Те се издържат от дарения на местните, които са ревностни католици. Затова и религиозните фестивали в Малта нямат край. Местните прекарват голяма част от времето си в хвърляне на конфети и разнасяне на статуите на светците по улиците, вдигайки тостове за рицарите от Ордена на св. Йоан. В Малта разводите не бяха разрешени до 2011 г. Абортът все още е забранен, а разрешената наскоро таблетка за прекъсване на евентуална нежелана бременност предизвиква бурни протести.

Изглед към Палацо де Пиро в Мдина

Освен катедралите, всичко останало в Малта е съизмеримо с човешкия ръст. Къщите са притиснати плътно една в друга, обрамчени с екзотични растения – олеандри, хибискуси, бугенвилии, кактуси и палми. Повечето сгради са изградени от местния варовиков камък с цвят на мед, който определя цялостната окраска на града в топла охра.

Катедралата Свети Павел в Мдина

Малта е много красива и откъм морето. С внушителните крепостни стени и кули, с многобройните кораби и лодки, акостирали по бреговете й, тя е като декор за рицарски филм. Не случайно сагата „Игра на тронове“ избира острова за снимките на много от сезоните си. Тук ще се пренесете в Кралски чертог, континента Вестерос, в главния град на Седемте кралства – впрегната е цяла машина на времето, която да ви разходи из локациите на сериала.

Нощен живот край морето

По стара традиция, тръгнала от времето на първите заселници – финикийците, малтийските лодки са изрисувани с всевиждащите очи на Озирис и греят в различни тонове на жълтото, червеното, зеленото и синьото.

Типичните цветни лодки на Малта

Гледката е особено примамлива привечер, когато залезът позлатява жълтеникавооранжевите фасади на катедралите край пристанищата, а морето е прозрачно, с пурпурни и изумруденозелени кръпки. Тогава рибарите вадят и своя улов. А той винаги включва изключително вкусни риби. В чистите води около острова гъмжи от морски обитатели. Те са атракция както за гмуркачите, така и за гурме-любителите. Морските деликатеси са номер едно в менюто на повечето ресторанти тук, но чревоугодниците няма да скучаят само с октопод, риба и скариди. Малтийците приготвят много добре заек, охлюви и всякакви други деликатеси, типични за средиземноморската кухня. Нощният живот на основния остров е концентриран на няколко улици в района на Сейнт Джулиан и Пачевил. Може да се местите от място на място, тъй като дискотеките, пъбовете и нощните клубове са буквално едни до други. Самите улици са като открита дискотека.

Кристалната лагуна на остров Комино

Уединеният Гозо

Най-зеленото място на архипелага е остров Гозо. Популярна гледка от повечето картички и албуми за Малта е природният феномен Лазурният прозорец (също избран за мизансцен от първия сезон на „Игра на тронове“). Това са 100-метрови скали, които образуват прозорец в морето. Точно до него има малка пещера, в която при хубаво време туристите могат да влязат с лодка. Уви, бурните ветрове и вълни срутиха преди година природния феномен, но останките му продължават да са все така красиви.

Най-популярният символ на Малта – 28-метровия Лазурен прозорец, преди да се срути през 2017 г. Все още се обсъжда възстановяването му с модерна стоманена структура или като стъклен музей „Сърцето на Малта”

В центъра на един от най-хубавите плажове на Гозо – Рамла ел Хамра, пък е издигната скулптура на Богородица. Съвсем близо е легендарната пещера на Калипсо.

Древният храм Джгантия

Много преди идването на финикийците островът е обитаван от загадъчни древни цивилизации с уникална култура. Свидетелство за това са останките от впечатляващи храмове, които те издигали в чест на Богинята на плодородието или Майката Земя. Според учени ранните неолитни останки в Малта са с поне 1000 години по-стари от Хеопсовата пирамида.

Храмът „Джгантия” е втори по древност в света

Огромни камъни, някои от които тежат по няколко тона, са използвани при строежа на храма „Джантия“ (в превод „мястото на гигантите“). Той е признат за вероятно най-древната обредна постройка в света и e под закрилата на ЮНЕСКО. Всички малтийски мегалити са ориентирани на югоизток и в дните на слънцестоенето светлината пада вълху олтарите. Затова местните претендират, че най-старият слънчев часовник е направен тук – пред почти 6000 години. Мнайдра, Тарксиен, Хипогеум са имената на другите каменни храмове в Малта, до които непременно трябва да се докоснете – за да се докоснете така до вечността.

Легендата разказва, че навремето корабът на Одисей се разбил близо до острова. Хубавицата Калипсо открила бъдещия герой на Омир да лежи в безсъзнание на брега и го прибрала в пещерата си, за да го лекува. Одисей бил така запленен от нея, че загубил спомена за Итака и вярната си Пенелопа. Накрая се наложило Зевс да изпрати своя вестоносец Хермес да го „подсети“ накъде е тръгнал.

От подобно подсещане често имат нужда и туристите, пленени от прелестите на средиземноморския остров.

Phoenicia Hotel & Phoenix Restaurant, Valetta

Phoenicia е хотел с богато минало и статут на местна икона. Построен е от британците през 1930 г., бил е любим на кралицата им, а откакто през 2017 г. смени собственика си и се присъедини към селекцията Leading Hotels of the World, се промени драматично към по-добро. Намира се точно до Градската порта и крепостните стени от XVII в. и разполага с достатъчно място за градини и открит басейн, докато на 10 минути пеш са повечето забележителности на столицата. Съвсем наблизо е и пристанището с фериботите, обслужващи трите малтийски острова и Слиема.

Ресторант Risette в бутиковия хотел Casa Ellul във Валета

Кръглият бар Palm Court е сърцето на хотела – с импозантни стъклени врати от 1930 г., които водят до основния ресторант и оттам към терасата с вълшебен изглед.

Стилът остава верен на традицията от началото на миналия век и въпреки това оставя усещане за свежест. Щедра зеленина разведрява интериора, терасата е обградена с цветя и екзотични дървета. По-малък бар с типично британско излъчване – в тъмно дърво и кожа – придава уют на клуба, чиито стени са покрити със снимки от стара Малта.

Кухнята на хотелския  ресторант Phoenix наскоро бе напълно преустроена и сега храна и сървис отново са на петзвездно ниво. За обяд и вечеря менюто е кратко и съдържателно, и се мени според сезона. Няма да съжалявате, ако изберете отличното агнешко Provencal (€ 48 за двама) или прясна местна риба с табуле, патладжан и хариса (€ 25), а за десерт усладите небцето си с малиново и карамелено суфле (€ 8).

Casa Ellul & Risette Restaurant, Valletta

Casa Ellul e първият луксозен бутиков хотел на Валета. Намира се в самото сърце на столицата, на няколко метра от театър Manoel, един от най-старите все още функциониращи театри в Европа, построен от рицарите на Свети Йоан и домакин на ежегодния международен бароков музикален фестивал. Семейният хотел е на минути и от някои от най-добрите ресторанти на Малта и се помещава в историческа варовикова сграда. Интериорът е съчетание от оригинални традиционни елементи и ултрамодерен дизайн. Стаите разполагат с отворени бани от 21-ви век, изградени от стъкло и ковано желязо, с оригинални каменни прозорци и типични малтийски дървени тераси.

В Risette, елегантния малък ресторант на приземния етаж, сервират една от най-вкусните закуски в Малта, от вторник до събота – обяд и вечеря, а в неделя – пищен брънч. Кухнята се ръководи от главния готвач Андрю Борг, чийто богат опит в ресторанти из цяла Европа е оставил незабравим отпечатък. Менюто е с акцент върху ползването на най-пресните продукти и се променя ежеседмично.

Специалитети от изкусителната кухня на острова, в която
изобилстват морските дарове, но месните и тестени деликатеси са не по-малко вкусни

Xara Palace & De Mondion Restaurant, Mdina

Петзвездният Xara Palace от селекцията на Relais & Chateaux, помещаващ се в палацо от XVII век, е единственият хотел в Мдина, който предлага възможност за отсядане в Тихия град, след като тълпите туристи си тръгнат. Покритият му каменен вътрешен двор е едновременно и салон, и бар, а на последния му етаж е De Mondion, един от най-добрите ресторанти за хранене на Малта.

Старинната Мдина, първата столица на Малта, представлява средновековна крепост на високо плато, и тъй като Xara Palace се намира сред палатите на най-аристократичните семейства на Малта, да се настаните тук е равно на временно членство в престижен клуб. Всичките забележителности на Mdina – катедралата, Carmelite Priory, Palazzo Falzon – както и отличните ресторанти на градчето са само на хвърлей.

В многократно награждавания De Mondion сервират на бели покривки френска, средиземноморска и малтийска кухня. Най-високо ценените специалитети са от месо, макар и рибата да е отлична. Терасата на ресторанта – място и за слънчеви закуски – предлага зашеметяваща гледка. Приготвяната храна е сложна, без да е претрупана.

За по-небрежно, но също така  вкусно хранене, е подходяща хотелската Trattoria AD 1530 (кръстен на датата, когато малтийските рицари са стъпили на острова) на малкия площад отпред. Там ще намерите салати, пица и други средиземноморския ястия.

Специалитети от изкусителната кухня на острова, в която
изобилстват морските дарове

Tartarun Fish Restaurant, Marsaxlokk

Това, което предлага Tartarun, е квалитетна морска храна в неформална обстановка. Семеен ресторант в традиционното рибарско селце Marsaxlokk, в югоизточната част на Малта, където господства сухият вятър „сироко“, идващ от Сахара. На този бряг за първи път са стъпили финикийците, този бряг е и Меката на рибарите – оттук идва повечето прясна риба, с която зареждат пазарите и ресторантите във вътрешността на острова. Риба меч, риба тон и популярната „лампуки“ се хващат тук в индустриални количества. В Tartarun (вид рибарска мрежа на малтийски) избират внимателно рибата и морските дарове за менюто си – винаги пресни и обезоръжаващо вкусни. Обстановката е семпла и рустикална – в унисон с природата, морето и начина на живот на местните хора, които някога са били основно рибари.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара