Днес е Световният ден на водата. Той се отбелязва от 1993 г. насам под егидата на ООН. Целта е да се привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси.

Световният ден насочва вниманието към 2,2 млрд. души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Фокусът е поставен върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб. Фокусът е поставен върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб. Темата за 2023 година е

“Ускоряване на промяната”.

Националният музей “Земята и хората” ще отбележи Световния ден на водата, като са предвидени различни инициативи от 10:00 до 18:00 ч. , се казва във Фейсбук страница на институцията. В музея ще бъде експонирана постерна изложба, посветена на Световния ден на водата. За деца над 7-годишна възраст са предвидени демонстрации на тема “Невидимата вода в минералите”, подготвени от специалисти на музея от 11:00 до 13:00 часа. Посетителите ще могат да разгледат постоянните и временните експозиции.

Водата е в изобилие в някои части на Европа и не достига другаде. Но където и да живеем, струва си да бъдем наясно колко вода използваме и да избягваме да я пилеем, когато това е възможно.

Водата е ограничен ресурс.

Тя трябва да се пречисти, за да стане годна за пиене, а отпадъчните води трябва да се обработят, преди да бъдат върнати в околната среда: и двете дейности използват енергия и други ресурси. Гледайки напред към бъдеще, в което ще има още по-голям недостиг на вода, по-непредвидими метеорологични явления и нараснало световно търсене на прясна вода, важно е всички ние да използваме водата по-ефективно, както пряко, така и косвено.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара