След пет години пауза „Биг бен“ в Лондон работи отново, съобщиха АФП и БТА.

Доближаването до историческия часовник изисква тапи за уши и специална каска срещу шума. Когато 13,7-тонният часовник бие, вибрациите се усещат в гръдния кош.

След пет дълги години, през които беше ремонтиран, най-известният часовник в света официално ще започне работа в неделя. Почистени са всички повече от 1000 части на „Биг бен“, който се намира до британския парламент.

През 2017 г. повече от хиляда души се събраха пред сградата на парламента, за да чуят последното биене на часовника. Звукът на голямата камбана се допълва от още четири малки камбани. Някои от присъстващите плачеха, като твърдяха, че са загубили част от живота си. Струпване на хора се очаква и в неделя, 11:00 часа по Гринуич, когато часовникът трябва да заработи отново.

Преди спирането си заради ремонт „Биг бен“ е работил в продължение на 158 години. Камбаните бият на всеки четвърт час.

Датата на възстановяването на биенето на „Биг бен“ съвпада с Възпоменателната неделя след Деня на примирието – 11 ноември, по повод края на Първата световна война.

През последните пет години часовникът издаваше звук в много редки случаи с помощта на заместващ електрически механизъм. Повод за такова звучене беше погребението на Елизабет Втора през септември т.г.

Часовниковият механизъм се издига на върха на 96-метровата кула „Елизабет“. Камбаните са защитени с външно покритие заради прилепите и гълъбите, които влизат в камбанарията.

От върха на кулата се разкрива ослепителна гледка към Лондон, но тримата часовникари, натоварени със задачата по функциониране и поддръжка на часовника, нямат време на й се насладят. 60-годишният Иън Уестуърт и неговите колеги финализират тестовете на механизма. Ремонтът на „Биг Бен“ струва 80 млн. британски лири (91 млн. евро).

Facebook Twitter Google+

0 Коментара