Книгата „Стефан Данаилов. Игра на живот“ от журналиста Георги Тошев излиза на 6 декември и е в чест на 80-годишнината от рождението на легендарния български актьор, която се навършва на 9 декември, съобщиха от издателство „Книгомания“.

Томчето е част от предстоящата поредица събития с надслов „Стефан Данаилов на 80: Години любов“.

Подготовката на „Стефан Данаилов. Игра на живот“ е със съдействието на Българската национална филмотека и държавната агенция „Архиви“, посочват издателите.

Спомените са нещо индивидуално – осъзнах го ясно, докато помагах на Стефан Данаилов да напише автобиографията си „Романът на моя живот“, разказва Георги Тошев. Това, което той разказа за детството и любовта, за въодушевлението от успеха и за тъгата по изгубените приятелства, за болката от предателствата и за благодарността от срещите, е много по-различно от онова, което другите разказват за него – и сега, когато вече го няма. Всеки е свободен да споделя спомени, дори ако с тях ще нарани някого.

„От смъртта на Ламбо минаха няколко години. Би трябвало да мога да говоря за него без емоции, но понякога не успявам. Човек е създаден, за да се вълнува, така ми казваше той. Оказа се прав. Срещнах го отблизо към края на дните му. Време, в което човек трябва да намери нов смисъл, за да продължи. Да разбере какво все още може да му предложи животът. Стефан се надяваше животът, или някой друг да го хване за ръка и да му посочи пътя. Малко преди да си тръгне, ми завеща архива си. Какво е да разполагаш с доказателствата за един чужд живот? Бреме? Отговорност? Дълг?“, казва Георги Тошев.

По думите му Стефан Данаилов е умеел да дава смисъл на другите. Често е повтарял, че животът е като игра на карти – дори и да не държиш козове, важното е да изиграеш правилно твоите. „Тази книга е далеч от стандартната биография. Тя не проследява хронологически фактите от живота на един забележителен актьор и човек, когото имах щастието да познавам. Прослушвайки записите от нашите разговори, открих три думи, които Ламбо повтаряше често – любов, живот, игра“, допълва Георги Тошев.

По думите му „Игра на живот“ е книга за и от Стефан Данаилов, за любовта и липсата на любов, за огромния копнеж по срещата с другите, по киното и театъра. „Игра на живот“ се вглежда в детайлите от едно човешко пътуване във времето. Автобиографичен повей, който минава през несигурното присъствие на собственика на истории, разказани от другите. Лична история, която се превръща в история на едно пъстро общество от чудаци, вече на изчезване“, допълва Тошев.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара