Идеалният матрак?

Идеалният матрак е удобен и поддържа подходящ  микроклимат за тялото, като “диша”. Той трябва да е устойчив на деформации, прохладен през лятото и топъл през зимата, хигиеничен и антиалергичен. Препоръчва се тялото да намира пълна опора на повърхността, на която лежи, и да  има равномерно разпределяне на тежестта и напрежението.

Еднолицев или двулицев?

Еднолицевите матраци са с вградена рамка, върху която е изградена спалната система от дунапрен или пружини, и не се нуждаят от подматрачна рамка. Двулицевите матраци имат две използваеми повърхности, които могат да се сменят според сезона и се слагат върху подматрачна рамка. Ако се поставят върху плътна повърхност, има опасност от задържане на влага и образуване на мухъл.

Сърцевина

Предлагат се разнообразни видове матраци според изработката на сърцевината, като често един матрак може да комбинира различни свойства и материали. Всички нови модели ползват последни технологии и са изключително удобни, така че изборът зависи преди всичко от личните предпочитания: Все още е актуален пружинният пакет, но съвременните модели използват т.нар. “покет –система” – малки по диаметър пружинки, опаковани в джобчета, без допир помежду им. Благодарение на независимото движение на пружините, матракът се наглася според извивки на спящия, а движението на тялото осигурява естествена вентилация на матрака.

Латексовите матраци са еластични и гъвкави, материалът не образува статично електричество и не позволяла развитието на микроорганизми. Подходящи са за всякакъв вид подматрачна рамка, включително с електронно управление на зоните. Осигуряват равномерно разпределение на тежестта на тялото и подпомагат правилното кръвообращение. Технологията на сърцевината от пенополиуретан позволява производството на ергономични матраци, като твърдостта се редува хоризонтално и вертикално според особеностите на човешкото тяло. За качествен матрак плътността на пенополиуретана трябва да е над 30 кг/м3. Моделите са твърди /ортопедични/, меки /анатомични/, зонирани с мемори пяна /ергономични/ в контактната с тялото зона за по-добро напасване.

Сред новостите в матраците са моделите от мемори пяна – полиуретан с подобрени показатели и свойства. Този материал “помни” извивките на тялото – той се деформира под въздействието на температурата и натиска и има свойството да задържа за определено време тези форми. Така се получава усещане за изключителна мекост и потъване.

Текстил

При избор на матрак обърнете внимание на облицовъчния текстил – за предпочитане са естествените материи. При двулицевите матраци зимната страна е от вълна, а лятната – от памук. Сребърните нишки, втъкани в материята, предпазват от неприятни миризми, появата на влага и осигуряват антибактериална, терморегулационна и антистатична защита. Практично е калъфът на матрака лесно да се сваля и пере.

От сп. НАШ ДОМ

Facebook Twitter Google+

0 Коментара