Колкото повече хора разберат за новото „убежище” на испанския самоук дизайнер Фернандо Абеянас, толкова по-вероятно е то да престане да съществува. Авторът не дава конкретното местоположение, но то се намира някъде под мост в испанския град Валенсия на пет метра височина.

От едната страна на моста Фернандо се качва в създадената от рециклирани материали външна метална „черупка” на малкия дом. С ръчна манивела той се придвижва до мебелите, които предварително са фиксирани от другата страна на моста. Когато двете части на дома се съединят, в него човек може да застане прав, да седни на масата или да спи нощем. Експерименталното пространство може да служи за минималистичен дом или импровизиран офис.

Малкото „убежище” Фернандо изработва и сглобява сам от евтини материали. Не разполага със собствено студио. Под марката Lebrel Фернандо Абеянас създава от нулата мебели по поръчка и сътрудничи с архитекти и дизайнери. Вдъхновението на Фернандо за къщата под моста идва от детството с неговите „бягства” не задължително в идиличните къщи по дърветата, а просто под масата. Сега той насочва вниманието към неизползвани и дори оставащи незабележими градски пространства, които дават същото усещане за уединяване, спокойствие и защита.

Личният проект на Фернандо е максимално далеч от каквото и да е комерсиално търсене. Той дори не разполага с разрешително, така че според самия него въпрос на малко време е някой отдел от местната администрация или обикновени вандали да сложат край на проекта му в буквален смисъл. Това не го притеснява, защото с реализацията си е открил едно от тези „малки пространства в града, на които човек да избяга от самия град в среда, в която съжителстват растителност, цимент, шум от суетенето на града и удоволствие от това да се чувстваш едновременно толкова близо и толкова далеч”, казва Фернандо Абеянас за „Наш дом”.

vimeo.com/220617165

www.instagram.com/lebrelfurniture

Facebook Twitter Google+

0 Коментара