Всички обичат вкусната храна, но малко са тези, които са готови да готвят с часове. Ето няколко хитрости, които ще съкратят времето ви в кухнята.

Замразявайте готовата храна

Всичко може да бъде замразено, а после да се извади от фризера и за минута да се первърне в свежо ястие. Има обаче няколко правила:

  • Използвайте херметически затварящи се пликове.
  • Замразявайте отделни порции.
  • Надписвайте пликовете.
  • Не замразявайте сготвени картофи, зеленчуци с голямо съдържание на вода и майонеза.

Съставете седмично меню

Направете си таблица, включваща всички ястия, които можете да готвите и се услаждат на семейството. Разделете ги на колонки – първо, второ, десерт, салата. Комбинирайте ги. Така ще знаете предварително какви пордукти са ви нужни и ще можете да ги купите наведнъж за цялата седмица.

Запичайте

Недейте да пържите нищо, което може да се запече. Така е по-здравословно, фурната работи вместо вас и не е нужно да хабите време за миене на загорели тигани.

Направете си заготовки

Полуфабрикатите не е нужно да бъдат купувани, можете да ги приготвите сами. Например, ако сте нарязали повече зеленчуци, съхранете остатъка във фризера. Същото важи за обработена с подправки кайма или месо. Замразете си готов бульон на кубчета във форма за лед. Запомнете, че месото и рибата не трябва да се размразяват в микровълновата, нито да се готвят замразени, а трябва да се оставят в хладилника за по-дълго време.

Използвайте купа за отпадъци

Не е нужно да се разхождате до кофата за боклук за всяка обелка от картоф. Рационализирайте работата в кухнята, като използвате дълбока купа за отпадъците, които се струпват при готвене.

Не чистете зеленчуците

Морковите и картофите не е нужно да се белят преди готвене, достатъчно е да се измият добре с четка. Така ще бъдат по-полезни.

Рибата се чисти с лъжица

В дълбока купа с вода хванете рибата за опашката и остържете люспите й с помощта на лъжица в посока към главата.

Варете яйцата със сода

Добавете щипка сода или капнете лимон във водата, в която варите яйцата, за да се обелят после с едно движение.

Чесън в микровълновата

За да обелите лесно чесъна, загрейте го за 15 секунди в микровълновата фурна.

Не трупайте чинии в мивката

По-добре измийте съда, който ползвате при готвенето веднага, отколкото да трупате чинии и тенджери в мивката. Така няма всички съдове да се изцапат с мазнина и ще спестите време.

Източник: Adme.ru

Facebook Twitter Google+

0 Коментара