Авторът на „Вечерята“, „Вила с басейн“ и „Уважаеми господин М.” се завръща с един не по-малко смущаващ разказ, брилянтна кръстоска между семеен роман и трилър.

„Одеса Стар” ни запознава с Фред Морман, един мъж в тежка криза на средната възраст. Животът му е монотонен, професионалното му развитие буксува, а жена му и подрастващият му син отдавна са престанали да хранят респект към него. Жилището му се намира в посредствен квартал, в стара сграда, която смърди на обор и кучешки изпражнения. Дните, в които е размишлявал над черните дупки и светлинните години, са отминали безвъзвратно. Докато мечтае за черен джип чероки и нов кръг от приятели, Фред среща някогашния си съученик Макс Х, знаково име в подземния свят на Амстердам. Макс има всичко, което Фред няма: лъскав автомобил, красиви жени и навъсен бодигард. И не на последно място възможността да пренася чрез кораба „Одеса стар” контрабандни стоки… По-нататък действието се завихря мощно и необратимо и кара читателя да отгръща страниците лакомо, докато не стигне до финала.

Виден интелектуалец, телевизионен продуцент и актьор, Херман Кох се сдоби с титлата „най-превежданият холандски писател“ с излизането на романа „Вечерята“, който постигна световна популярност и наскоро беше екранизиран с участието на Ричард Гиър. Само в Европа от заглавието светкавично са продадени над 1 милион екземпляра. Две години след „Вечерята“ се появява „Вила с басейн” – потресаващ сюжет, който осветлява тъмната страна на „нормалния” човек, фокусирайки се върху моралните норми, възприети от съвременното общество. „Уважаеми господин М.“, който също е издаден у нас, е обсебваща история за един писател, двама тийнейджъри, изчезнал учител и една книга, свързала съдбите им завинаги. „Одеса Стар” е поредно доказателство за майсторството на Херман Кох да обрисува човешки същества, чиято жестокост е скрита зад тънък воал от благоприличие.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара