Супа

За да я изстудите, не духайте в чинията. Почакайте, докато изстине, разбърквайки я леко с лъжицата. Ако месото в нея е цяло парче, нарежете го с помощта на вилица и нож. От супата загребвайте от външната страна на чинията, като я наклонявате с лявата ръка към центъра на масата. Бульон и крем-супа се поднасят обикновено в чашка, която държим с лявата ръка за дръжката, а загребваме с дясната ръка с плитка лъжица.

Печено месо ядем с нож и вилица.Месните ястия от кайма ядем с вилица, която държим с дясната ръка.

Печените птици се ядат както другите меса. С ръка се разчупват само малки печени пилета.

Риба не се яде с нож,

но и при нея понякога правилото има изключение. Например твърдата кожа на паламуда отстраняваме с помощта на специален нож, или като си служим с две вилици – с тази, която е в лявата ръка, ядем, а с другата, която е в дясната ни ръка, си помагаме. Ако рибата е поднесена само с една вилица, държим я в дясната си ръка. Първо почистваме кожата на рибата, отделяме костите, от месото вземаме по парченце.

Картофи и зеленчуци, както всички меки храни, не режем с нож, а разделяме на парченца с вилицата, която държим в лявата ръка, с ножа в дясната ръка само си помагаме при яденето.

Сос. С него заливаме само месото, но не и зеленчуците и другите гарнитури, защото се разваля видът им.

Салата. Ако е сервирана в малка чиния пред всеки, ядем направо от нея. От общата салата си вземаме с помощта на вилицата и лъжицата, оставени специално за това. Салатата ядем с вилица, която държим в дясната ръка.

Хляб. Вземаме винаги с ръка (не с вилица), като се стараем да не докосваме другите резени. Поставяме го в чинията си или на салфетка отляво на нея. От хляба отчупваме залък по залък.

Сандвичи. Когато са поднесени като mредястие, първо намазваме филийката с масло, като я придържаме към чинията с два пръста, а не я държим на длан. Върху нея с помощта на вилица слагаме парче колбас, сирене, кашкавал. От сандвича постепенно отрязваме късче по късче.

Мед, сладко или конфитюр мажем с лъжичка или нож върху парче хляб и от него отхапваме.

Баница ядем с нож и вилица, а пирожки с ръка. Ако са много мазни, ядем ги с вилица и нож.

Масло. Ако е сервирано в обща чиния, от него си вземаме (розичка, топче, парченце) с нашия нож, слагаме го в дясната страна на нашата чинийка.

Горчица вземаме с лъжица от съда, в който е поднесена, и слагаме в средата, а не в края на своята чиния.

Яйца

Поднасят се в специални чашки. С лъжичка счупваме черупката само на върха и с два пръста я отстраняваме. Черупките слагаме в чинийката, в която е сложена яйчената чашка. С лъжичка си вземаме внимателно, за да не разлеем жълтъка. Твърдото яйце обелваме изцяло, разрязваме го по дължина на две половинки и от тях си вземаме с вилицата.

Пържени яйца (с или без колбаси) ядем с вилица, която държим в дясната ръка. При необходимост си помагаме с парченце хляб.

Ориз ядем с вилица, а сварения сутляш – с лъжичка.

Макарони – ако са много дълги, раздробяваме ги с вилица. С ножа си помагаме само когато трябва да ги набодем на вилицата.

Сирене (кашкавал) се поднася нарязано. От общата чиния си вземаме с вилица. Парченцето слагаме в средата на своята чиния върху парче хляб и от него режем залчета.

Колбаси. Поднасят се на масата, предварително обелени и нарязани. От общата чиния вземаме със своята вилица.

Пастет. От него си вземаме с вилица, но може и с лъжичка.

Компот. Поднася се в купички за компот, или в чашки, с чинийка под тях. В нея е сложена и лъжичката. Костилките от плодовете не плюем, а поемаме с лъжичката и оставяме в чинийката. През време на яденето придържаме чашата или купичката с лявата ръка.

Торта (пирог, кейк)

се поднася на масата, предварително нарязана. Домакинята слага на всеки в чинийка по парче, като си служи с лопатка или голяма вилица. Яде се със специална виличка, а ако е много сочна – с лъжичка.

Бонбон. Вземаме го с ръка, слагаме го в чинийката, която е поставена пред нас, и отвиваме станиола му. Не изяждаме бонбона наведнъж.

Захар. Ако е на бучки, вземаме от тях с щипка или с ръка, без да докосваме другите бучки. От ситната захар вземаме с лъжичката, поставена в захарницата.

Плодове

Поднасят се предварително измити, в подходящ керамичен или порцеланов съд. В дълбок стъклен или кристален съд те изглеждат много красиви. Пред всеки гост поставяме чинийка, нож и книжна салфетка, защото плодовете оставят петна на платнените салфетки.

Лимон. Поднася се с чай, рибни и месни блюда, супи, напитки. Ако лимоновият резен е сложен в чая, с лъжичка отцеждаме сока му, а остатъка слагаме на левия край на чинийката. Ако лимонът е поднесен на резени в отделна чиния, от тях си вземаме с дясната ръка.

Ябълки, круши. Разрязваме ги на четирй или осем части и почистваме семенниците им. От тях си вземаме с ръка и отхапваме по парченце.

Портокали (мандарини). Плода държим с лявата ръка, а с ножа в дясната отрязваме капаче, после разрязваме кората му на шест или осем части и го разчленяваме така, че да образува звезда. С ножа изчистваме белите влакна, а с ръка го разделяме на парченца. Можем да предложим портокал на друг, когато кората му не е обелена. Кората на мандарина се бели лесно и без нож.

Банани. Държим банана с лявата ръка, а с дясната обелваме кората му. Дългият или мек банан може да се счупи и затова го обелваме до половината. Обвивките слагаме в чинийката, с която е поднесен.

Грозде. Накъсваме го на малки гроздчета и ядем зърно по зърно. Кожицата и семките отделяме незабелязано и слагаме в чинията, като ги прикриваме с книжна салфетка.

Орехи, лешници не се чупят със зъби, а със специални щипци. Ядките изваждаме внимателно с ръка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара