Една особеност на българската съвременна литература е нейната силна фокусираност върху темите за прехода, мутрите и всичкия останал мрачен пейзаж на 90-те у нас. Това не само я прави силно локална и специфична, но и пира немалък брой читатели да посегнат към нея.

Снимка: Цветелина Белутова

„Дом за начинаещи“ на Емануил Видински е сериозно изключение от тази тенденция, без да губи изключителната си четивност, динамиката на разказа или плътността на героите. Говорейки за четивност е важно да отбележим, че това е една от най-характерните черти на романа – езикът е жив, динамичен и без излишна орнаментика,

точно както говорят тийнейджърите,

върху чийто живот е съсредоточен разказът.

„Дом за начинаещи“ е coming-of-age роман, който ни пренася в католически детски дом в Германия през 90-те години. Героите са от най-различни националности – немци, българи, босненци и това дава наистина широка палитра от емоции, случки и културни специфики, които водят читателя на едно крайно любопитно носталгично пътешествие из (вече не толкова) близкото минало.

Емануил (името на главния герой съвсем умишлено съвпада с авторовото) намира нови приятели, сблъсква се с неочаквани врагове и усеща първите трепети на любовта точно в дома за начинаещи. Езикът, на който говорят всичките му обитатели е универсален – музика, спорт, момчешки лудории. И това ги обединява в постепенното им порастване и подготовка за сериозните

предизвикателства на зрелостта.

„Дом за начинаещи“ е преди всичко роман ретроспекция – носталгичен, но и изпълнен с реализъм поглед към юношеските години, към времето на най-неподправеното общуване и най-силните приятелства. Той действа като своеобразна магическа отвара – пренася ни в собственото ни детство и дава нова перспектива на добре познатите спомени. Прекрачете прага смело и приятно пътуване назад във времето.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара